Bithumb Exchange
Exchange

Crypto exchange Bithumb verscherpt maatregelen witwassen geld

De populaire Zuid-Koreaanse cryptocurrency exchange Bithumb heeft zijn maatregelen tegen witwaspraktijken aangescherpt. Dit door een reeks van nieuwe maatregelen te treffen, waaronder diverse handelsbeperkingen, een sterkere ‘Know-Your-Customer’ (KYC)-procedure en door de inzet van gespecialiseerde blockchain intelligentieoplossingen.


Slechts een kwestie van tijd voor enorme waardestijging

En dit doet de exchange met een goede reden. De cryptocurrency exchange is inmiddels zo populair geworden dat het dagelijks door gemiddeld 1 miljoen gebruikers wordt bezocht en gebruikt. Hierdoor heeft de crypto exchange een transactievolume van 5 tot 7 miljard dollar per dag. Zelfs wanneer maar een heel klein percentage van deze $5-7 miljard per dag via witwaspraktijken zou worden witgewassen, kan het witgewassen bedrag toch snel oplopen. De exchange kende in 2020 ook een onrustig jaar, doordat er verschillende politieonderzoeken liepen naar aanleiding van diverse fraude beschuldigingen.

De crypto exchange groeit echter nog snel door. Volgens een lokale commentator is het slechts een kwestie van tijd voordat de bedrijfswaarde van de exchange minstens 1 biljoen won is (circa €7.400.000). Dit cijfer komt niet uit de lucht vallen, want dit is tevens de gerapporteerde waarde van een ander Koreaans cryptobedrijf: Upbit.


Maatregelen gefocust op landen met verhoogd risico

De nieuwe maatregelen hebben voornamelijk betrekking op gebruikers uit landen die op de lijst met ‘verhoogde monitoring’ staan. Deze lijst omvat een aantal risicolanden wegens het niet implementeren van maatregelen om financiële criminaliteit te bestrijden. Ook zullen andere landen met een verhoogd risico maatregelen opgelegd krijgen.

Naar verluidt zullen alle accounts uit deze risicogebieden geblokkeerd worden. Tevens kunnen gebruikers uit deze landen naar verluidt ook geen nieuwe accounts meer aanmaken.

Ook werkt de Zuid-Koreaanse cryptocurrency exchange samen met ‘Octa Solution’. Octa Solution zal zijn anti-witwashulpmiddelen die speciaal voor crypto-activa ontwikkeld zijn implementeren bij Bithumb. Hierdoor worden de maatregelen nog extra aangescherpt.