Exchange Nieuws

Exchange Nieuws

Coinsquare moet duizenden klantgegevens aan Canadese belastingdienst overhandigen

De Canadese belastingdienst, de CRA, heeft de overhand gekregen in een lopende rechtszaak om toegang tot een enorme hoeveelheid aan hoogwaardige klantgegevens van cryptocurrency exchange Coinsquare. De CRA lijkt tevens nog niet klaar te zijn.


Gedetailleerde informatie moet worden vrijgegeven

De federale rechter heeft een nieuw bevel vrijgegeven, waardoor de cryptocurrency exchange Coinsquare nu gedetailleerde informatie over hun Canadese klanten aan de Canadese belastingdienst moet leveren. Dit is bijvoorbeeld informatie over de cryptohandelactiviteiten van Canadese gebruikers, maar ook de aangeleverde identificerende informatie van de gebruikers.

Naar verluidt vertegenwoordigt Canada 5% tot 10% van de 400.000 totale klanten van de crypto exchange. Dit komt neer op 20.000 tot 40.000 accounts. Uit de gerechtelijke documenten blijkt dat alleen klantenrekeningen met een hoge waarde zullen worden overhandigd. Coinsquare heeft naar verluidt 15 dagen de tijd om de informatie te verzamelen en aan te leveren.

De Canadese belastingdienst heeft deze informatie nodig om de naleving van de Canadese wet op de inkomstenbelasting en accijnzenwet te verifiëren, wat zonder deze informatie onmogelijk is.


Niet eerste crypto gerelateerde bevel

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Vijf jaar geleden voerde de ‘International Revenue Service’ (IRS) een zeer vergelijkbare inspanning tegen de Amerikaanse cryptocurrency exchange Coinbase, met succes. Alhoewel Coinbase het er destijds niet mee eens was, hebben ze uiteindelijk op bevel van de rechter de klantrecords van circa 13.000 klanten aangeleverd. Toch is dit aantal aanzienlijk verminderd, doordat Coinbase de reikwijdte van de eisen van de IRS had weten te verkleinen. Zo werden er alleen accounts met een waarde van $20.000 of meer op het account naar de IRS gestuurd.

Dit minimumbedrag lijkt nu een onderhandelingspunt te zijn, want ook Coinsquare heeft de reikwijdte van de accounts op deze manier gedeeltelijk weten in te korten. Alle accounts met een waarde van ten minste $20.000 CAD die in de periode 2014-2020 crypto in hun bezit hebben gehad, zullen naar de CRA worden gestuurd. Hiernaast zal het de privacy van hun klanten zoveel mogelijk beschermen door enkel en alleen het absoluut vereiste te sturen naar de CRA. Alles wat niet direct nodig is voor de verificatie, zal ook niet worden aangeleverd.

Alle klanten die niet in Canada inwonend zijn hoeven echter voor niets te vrezen, hun data zal niet worden gedeeld met de CRA. Het gaat hierbij om data van 5% tot 10% van het totale klantenbestand van Coinsquare, waardoor 90% tot 95% van de data überhaupt niet aangeraakt wordt. Van de overige 5% tot 10% wordt zoveel mogelijk data weggelaten, zodat enkel en alleen de hoognodige data overblijft.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten