Nieuws

Crypto media accounts verbannen op de populaire Chineze app WeChat

In een grootschalige opruiming zijn vele blockchain en cryptocurrency gerelateerde media accounts op de applicatie WeChat in China verbannen. Dit is in China de meest gebruiken applicatie die in bezit is van Tencent.

Lanjiner

Lanjiner, een lokale financiële nieuwszender heeft de opruiming van accounts onderzocht en zijn erachter gekomen dat het voornamelijk gaat om accounts die gerelateerd zijn aan de blockchain en cryptocurrency. Ook Lanjiner heeft hier last van. Toen het bericht online kwam via het officiële WeChat-account van Lanjiner, zijn er geen van de voorgaande artikelen getoond, die normaliter wel worden laten zien. In plaats van deze berichten is er een tekst weergegeven die laat zien dat het account van Lanjiner verbannen is. Het bericht meldt het volgende: “Vanwege verschillende klachten van onze gebruikers en na een toetsing door het platform, is er geconstateerd dat het account in strijd is met de tijdelijke voorschriften voor de ontwikkeling en het beheer van openbare informatiediensten voor ‘Instant Messaging Tools’ en is alle inhoud verbannen. Het account is hiermee tevens verboden voor gebruik. “

Niet alleen Lanjiner heeft hier last van

Het is niet alleen Lanjiner die hier last van heeft. Zo wordt hetzelfde bericht ook getoond op de accountpagina’s voor onder andere Deepchain, Huobi News en CoinDaily. Momenteel is het nog niet duidelijk waarom de accounts zijn verbannen. WeChat heeft hier nog geen bericht over naar buiten gebracht. Mogelijk hebben de nieuw uitgevaardigde regels van de Chinese regering een rol gespeeld hierin.

Nieuwe regels

Zo zijn er voor de ontwikkeling en het beheer van openbare informatiediensten voor de Instant Messaging Tool zijn een reeks regels aangekondigd die zijn vastgesteld door de Cyberspace-administratie van China eerder deze maand. Volgens één van deze regels wordt de basis gelegd voor het beïnvloeden van accounts omdat ze zich moeten houden aan relevante wet- en regelgeving. Deze regel omvat het volgende: “Gebruikers van Instant Messaging-hulpprogramma’s die dienen voor openbare informatiedienstactiviteiten houden zich aan relevante wet- en regelgeving(en). Voor gebruikers van Instant Messaging-services die de overeenkomst schenden, moet er maatregelen worden genomen. Deze maatregelen kunnen in de vorm zijn als een waarschuwing, beperking, opschorting en sluiting totdat het account is geopend. In de tussentijd slaat het de relevante records op en voldoet het aan de vereiste autoriteit om te rapporteren.”