Crypto UK
Hack

Crypto-oplichters stelen gemiddeld €17.000 van inwoners van het VK

Uit nieuwe gegevens van TRM Labs blijkt dat inwoners van het Verenigd Koninkrijk sinds oktober 2022 gemiddeld ongeveer €17.000 hebben verloren aan crypto-oplichting. Deze onthulling heeft geleid tot verhoogde inspanningen op het gebied van regelgeving en het vergroten van het publieke bewustzijn rondom deze vorm van fraude.

Schade wisselt enorm per slachtoffer

Volgens de informatie hebben Britse inwoners in deze periode gemiddeld minder dan £15.000 (ongeveer €17.000) verloren, met een uitschieter waarbij een slachtoffer meer dan £550.000 (~€645.750) kwijtraakte. Investeringsfraude staat bovenaan de lijst en is goed voor 16% van alle gemelde gevallen, gevolgd door phishing, die 9% van de gevallen uitmaakt.

Opmerkelijk is dat volgens TRM Labs phishing vooral voorkomt op de Ethereum-blockchain, goed voor meer dan 90% van de gevallen van dit type fraude. Een andere veel voorkomende methode is de zogenaamde ‘varkensslachterij’, een vorm van romantiekfraude waarbij daders gebruikmaken van psychologische manipulatie om slachtoffers te lokken met de belofte van hoge rendementen op hun investeringen.

Regelgevende maatregelen lijken langzaam wel te werken

De analyse van TRM Labs wijst uit dat illegaal verkregen fondsen twee keer zo waarschijnlijk via niet-gelicentieerde dienstverleners worden verplaatst als via gelicentieerde dienstverleners. Het bedrijf, met hoofdkantoor in San Francisco, benadrukt echter dat, ondanks de hoge frequentie van crypto-gerelateerde fraude, regelgevende maatregelen en bewustwordingscampagnes beginnen vruchten af te werpen. Dit blijkt uit een daling van 16% in wereldwijde crypto-gerelateerde fraude tussen 2022 en 2023.

De Financial Conduct Authority (FCA), de Britse financiële toezichthouder, meldt eveneens een vertraging in de groei van investeringsfraude in zowel fiatgeld als cryptovaluta. In 2023 nam het aantal slachtoffers met slechts 4,3% toe, een aanzienlijke afname vergeleken met de 28% groei in 2022. Deze cijfers onderstrepen het belang van voortdurende waakzaamheid en educatie om burgers te beschermen tegen de toenemende risico’s van crypto-oplichting.

Hack nieuws

Caitlyn Jenner is opgelicht door memecoin-adviseur Sahil Arora
Luxe vastgoed van crypto beurs FTX wordt geveild
Australische rapper Iggy Azalea distantieert zich van nieuwe memecoin van vermeende oplichter
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017