Newsbit

Anonymous Hacker man typing on laptop

Crypto-scammer veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf

Anonymous Hacker man typing on laptop

Het meesterbrein achter één van de grootste crypto Ponzi-schema’s die in de Verenigde Staten (VS) plaatsgevonden heeft, is veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf.


Schuldig gepleit

Alhoewel cryptocurrency-scams wereldwijd helaas steeds vaker voorkomen, heeft de Zweedse burger genaamd Roger Nils-Jonas Karlsson enkele duizenden slachtoffers opgelicht waarmee hij miljoenen dollars heeft kunnen stelen. In totaal heeft zijn Ponzi-schema zo’n 10 jaar bestaan. Eerder dit jaar werd hij in Thailand opgepakt, waarna hij op 4 maart 2021 schuldig pleitte voor fraude met effecten en overschrijvingen. Ook wordt hij schuldig bevonden aan de aanklachten voor het witwassen van geld, die tevens tegen de Zweedse burger liepen.

Lange tijd wist Karlsson het Ponzi-schema overeind te houden. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie zou hij van 2011 tot en met 2019 een frauduleus investeringsplan hebben uitgevoerd. In 2019 werd hij in Thailand opgepakt, waarna een juridisch proces volgde. In die tijd wist hij duizenden investeerders over te halen om cryptocurrency te gebruiken om aandelen te kopen in zijn bedrijf “Eastern Metal Securities”.

Naar verluidt heeft hij slachtoffers beloofd om enorme uitbetalingen uit te voeren die gekoppeld waren aan de prijs van goud. Nadat de investeerders hun geld gestuurd hadden kregen zij echter niks meer terug. Het geld was verloren, dit werd namelijk naar de persoonlijke bankrekening van Karlsson verplaatst, waarmee onder andere dure huizen en resorts in Thailand gekocht zijn.


Telkens nieuwe excuses voor uitbetalingsvertraging

Door regelmatig van naam te veranderen en rekeningafschriften van slachtoffers te laten zien, konden veel investeerders overgehaald worden dat hun geld veilig zou zijn. Vervolgens kwam Karlsson keer op keer met een excuus voor een uitbetalingsvertraging. Ook beweerde hij samen te werken met de Securities and Exchange Commission (SEC), wat achteraf niet waar bleek te zijn. Hierdoor heeft hij potentiële investeerders op een verkeerd been gezet. Naast de gevangenisstraf moet Karlsson ook een bedrag van $16.2633.820 terugbetalen aan zijn slachtoffers. Stephanie Hinds, de waarnemend Amerikaanse procureur van het Noordelijke District van Californië gaf het volgende aan:

“Het onderzoek naar de fraude van Roger Karlsson bracht een angstaanjagend ongevoelig plan aan het licht dat meer dan tien (10) jaar duurde, waarbij Karlsson zich richtte op duizenden slachtoffers, waaronder financieel kwetsbare senioren, om hen harteloos van hun bezittingen te beroven en dit allemaal om een ​​extravagante levensstijl te voeden, omringd door luxe flatgebouwen. Het besluit van de rechtbank om een ​​gevangenisstraf van 180 maanden te gelasten weerspiegelt het feit dat Karlsson’s cryptocurrency Ponzi-schema een van de grootste is die tot nu toe is veroordeeld en zorgt ervoor dat Karlsson nu voldoende tijd heeft om na te denken over de schade die hij heeft aangericht veroorzaakt aan zijn slachtoffers.”


Download de Newsbit App

De officiële Newsbit App is gelanceerd! Het crypto nieuws nooit meer missen en overal kunnen lezen? Download de app dan nu!

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top