Nieuws, Trending

Cryptocurrency: Een slechte vorm van geld voor terroristen

De Amerikaanse commissie voor terrorisme en illegale financiën heeft verschillende soorten van financiering voor terrorisme besproken. Een onderdeel van het gesprek was het gebruik van cryptocurrency door terrorisme.

Al-Qaeda en IS hebben geprobeerd geld te werven via crypto

In de hoorzitting werden verschillende methodes van financiering van terrorisme besproken. Zo werden traditionele financiële methoden besproken, maar ook semi-formele methoden zoals Hawala (Hawala is een informeel banksysteem voor het verplaatsen van geld.) en cryptocurenncies. Al-Qaeda, Islamitische Staat en andere terroristische groeperingen hebben allemaal geprobeerd geld te verwerven via crypto fondsen. Echter, de organisaties hebben geen groot succes gehad, concludeerde het congres.

“Crypto is een slechte vorm van geld voor jihadisten”

De directeur van het centrum voor Sancties en Illegale Financiën vertelt dat de meeste terroristen, vooral de terroristen op de jihadistische slagvelden, momenteel leven in een omgeving waar cryptocurrency niet kan worden gebruikt. Dat betekent dat Cash geld nog steeds de voorkeur krijgt van de terroristen. De directeur stelt dat cash geld de meest anonieme methode voor financiering is en beweert dat het nog steeds veruit het populairste middel is onder terroristen. De directeur noemt cryptocurrency “Een slechte vorm van geld voor jihadisten”. Wel erkend hij dat er een aantal voorbeelden zijn van terroristische crypto-financieringscampagnes zijn.

Tegen gaan witwas praktijken

De expert vertelt dat het belangrijk is om witwas praktijken tegen te gaan. Hij raadt dan ook aan dat de autoriteiten zich veel meer moeten richten op kleine crypto exchanges die kleine altcoins of privacy coins verkopen. Hij vertelt dat grote crypto exchanges al veel maatregelen hebben genomen om witwas praktijken tegen te gaan.