blauw

51% aanval

Een 51% aanval is een soort aanval op een blockchain-netwerk waarin een hacker of een groep hackers meer dan de helft van de rekenkracht van het netwerk beheerst.

Wat is een 51% aanval?

Een 51%-aanval is een type aanval op een blockchain-netwerk waarbij een aanvaller meer dan 50% van de rekenkracht van het netwerk beheert. De aanvallers zouden dan de macht hebben om de blockchain te manipuleren door te voorkomen dat nieuwe transacties worden bevestigd, reeds bevestigde transacties ongedaan te maken, munten dubbel uit te geven en andere mijnwerkers te blokkeren voor mining-blokken. Er zijn verschillende soorten 51% aanvallen. Hieronder leggen we de 4 bekendste aanvallen uit.

Double-spend-aanval

Het meest voorkomende type 51%-aanval is een double-spend-aanval. Bij een double-spend-aanval gebruikt een aanvaller zijn hash-meerderheid om eerst een transactie naar een handelaar te sturen en vervolgens snel een nieuwe transactie aan te maken die hetzelfde geld naar zichzelf terugstuurt. Door dit te doen, kan de aanvaller zijn geld “verdubbelen” en in feite stelen van de handelaar.

Reorganisatie-aanval

Een ander type 51%-aanval is een reorganisatie-aanval. Bij een reorganisatieaanval kan een aanvaller met een meerderheid van de hashmacht transacties terugdraaien of wijzigen die al door het netwerk zijn bevestigd. Dit kan worden gebruikt om een transactie terug te draaien of zelfs om de saldi van gebruikers te wijzigen.

Denial of Service-aanval

Een 51%-aanval kan ook worden gebruikt om te voorkomen dat transacties door het netwerk worden bevestigd. Dit staat bekend als een “denial of service”-aanval. Een aanvaller met een hash-meerderheid kan bijvoorbeeld voorkomen dat transacties door het netwerk worden bevestigd.

Fork-aanval

Ten slotte kan een 51%-aanval ook worden gebruikt om een blockchain-netwerk te “forken“. In een “fork” kan een aanvaller een nieuwe versie van een blockchain maken die onverenigbaar is met de oude versie. Hierdoor kan de aanvaller de nieuwe versie en al het geld erop beheren.

Hoe worden blockchains beschermd tegen 51% aanvallen?

Om een blockchain te beschermen tegen 51% aanvallen, moet een blockchain-netwerk een grote en gedistribueerde hashing-kracht hebben. Dit zorgt ervoor dat geen enkele entiteit of groep entiteiten het grootste deel van de hashkracht van het netwerk kan controleren.

Door een grote en gedistribueerde hashing-kracht te hebben, kan een blockchain-netwerk ook worden beschermd tegen de andere soorten aanvallen die hierboven zijn genoemd. Als een blockchain-netwerk bijvoorbeeld een grote en gedistribueerde hashing-kracht heeft, zou het voor een aanvaller veel moeilijker zijn om transacties ongedaan te maken of te wijzigen, of om een “fork” te creëren.

Over het algemeen is een aanval van 51% een type aanval dat kan worden gebruikt om geld te stelen, transacties terug te draaien of te wijzigen, of zelfs een “fork” van een blockchain te creëren. Om zich tegen deze aanvallen te beschermen, moeten blockchain-netwerken een grote en gedistribueerde hashing-kracht hebben.