blauw

Bitcoin futures

Bitcoin Futures zijn derivaten die het recht bieden om Bitcoin tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen of verkopen op een toekomstige datum.

Wat zijn Bitcoin futures?

Bitcoin Futures zijn financiële contracten waarmee twee partijen het eens kunnen worden over een vaste prijs voor Bitcoin op een bepaalde datum in de toekomst. Deze contracten worden verhandeld op beurzen waar investeerders kunnen speculeren op de toekomstige prijs van Bitcoin. Door een futures-contract aan te gaan, kunnen beleggers blootstelling krijgen aan de prijs van Bitcoin zonder daadwerkelijk Bitcoin te bezitten.

Hoe werken Bitcoin futures?

Bitcoin-futures werken door handelaren in staat te stellen een bepaalde hoeveelheid Bitcoin te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs op een specifieke datum in de toekomst.

Hier is een voorbeeld van hoe een Bitcoin-futurescontract zou kunnen werken:

  • Een handelaar denkt dat de prijs van Bitcoin in de toekomst zal stijgen.
  • De handelaar gaat een Bitcoin-futurescontract aan om op 1 januari 2024 1 Bitcoin te kopen tegen een prijs van 10.000 euro.
  • Het futurescontract specificeert dat de afwikkelingsdatum (wanneer het contract wordt afgewikkeld en de Bitcoin wordt geleverd) 1 januari 2024 is.
  • Als de prijs van Bitcoin op de vereffeningsdatum hoger is dan 10.000 euro, zal de handelaar profiteren van het verschil tussen de vereffeningsprijs en de vooraf bepaalde prijs van het contract. Als de prijs van Bitcoin op de vereffeningsdatum bijvoorbeeld 12.000 euro is, zal de handelaar 2.000 euro (12.000 euro – 10.000 euro) verdienen.
  • Als de prijs van Bitcoin op de afwikkelingsdatum lager is dan 10.000 euro, lijdt de handelaar verlies.

Het is belangrijk op te merken dat futurescontracten niet hetzelfde zijn als het kopen en verkopen van echte Bitcoin. Wanneer een handelaar een futures-contract aangaat, speculeren ze gewoon op de toekomstige prijs van Bitcoin en bezitten ze eigenlijk geen Bitcoin totdat het contract is afgewikkeld.

Hoe worden Bitcoin-futures gereguleerd?

Bitcoin-futures worden gereguleerd door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). De CFTC heeft specifieke regels en voorschriften om de integriteit en eerlijkheid van de futuresmarkt te waarborgen.

Hoe worden de afwikkelingsprijzen van Bitcoin-futures bepaald?

De afwikkelingsprijs van een Bitcoin-futurescontract is gebaseerd op de prijs van Bitcoin op een specifiek tijdstip, ook wel de “afwikkelingsdatum” genoemd. Deze prijs wordt meestal bepaald door een beursspecifieke referentiekoers, zoals de Bitcoin Reference Rate (BRR) of de Bitcoin Real-Time Index (BRTI).

De BRR is een dagelijkse referentiekoers van de prijs van Bitcoin in Amerikaanse dollars, berekend door de CFTC. Het is gebaseerd op de gemiddelde prijs van Bitcoin op een aantal beurzen gedurende een specifieke periode.

De BRTI is een real-time referentiekoers van de prijs van Bitcoin in Amerikaanse dollar, ook berekend door de CFTC. Het is gebaseerd op de handelsgegevens van een aantal crypto exchanges en wordt elke 15 seconden bijgewerkt.

De afwikkelingsprijs van een Bitcoin-futurescontract is doorgaans gebaseerd op een van deze referentiekoersen, afhankelijk van de beurs en het specifieke futurescontract. De afwikkelingsprijs wordt gebruikt om te bepalen of een handelaar winst of verlies heeft gemaakt op zijn futures-contract, en het wordt ook gebruikt om het contract af te wikkelen en de Bitcoin aan de juiste partij te leveren.

De risico’s van Bitcoin futures

Zoals alle futures-contracten, brengen Bitcoin-futures risico’s met zich mee. Hier zijn enkele van de risico’s waarmee je rekening moet houden bij het verhandelen van Bitcoin-futures:

Volatiliteit: De prijs van Bitcoin kan zeer volatiel zijn en de waarde van een futurescontract kan fluctueren op basis van veranderingen in de prijs van Bitcoin. Dit kan leiden tot verliezen voor handelaren die futures contracten zijn aangegaan.

Marktrisico: De futuresmarkt kan onderhevig zijn aan verschillende vormen van marktrisico, zoals veranderingen in vraag en aanbod, wijzigingen in de regelgeving en andere factoren die de prijs van een futures contract kunnen beïnvloeden.

Kredietrisico: Er bestaat een risico dat een tegenpartij bij een futurescontract zijn verplichtingen niet nakomt, wat kan leiden tot verliezen voor de andere partij.

Liquiditeitsrisico: Het kan voorkomen dat het moeilijk is om een koper of verkoper te vinden voor een bepaald futurescontract, waardoor het moeilijk kan zijn om een positie te sluiten of winst te realiseren.

Bitcoin nieuws

ECB: Bitcoin heeft ‘nul waarde’ en staat op instorten
Mike Novogratz verwacht Bitcoin correctie tot $42.000
Miner Marathon start ‘Slipstream’ om Bitcoin transacties sneller te maken
Meer Bitcoin nieuws