blauw

Black Swan Event

Een black swan event is een onverwachte gebeurtenis met een grote impact.

Wat is een Black Swan Event?

Een Black Swan Event is een extreem negatief evenement die plaatsvindt dat onmogelijk te voorspellen was. Er zijn 3 pijlers om de definitie ‘black swan event’ te mogen gebruiken:

  1. Het is een onvoorspelbaar evenement
  2. Een ‘black swan event’ resulteert in ernstige en wijdverspreide consequenties
  3. Na een ‘black swan event’ zullen mensen rationaliseren dat het evenement toch voorspelbaar was.

Een black swan event is dus een onvoorspelbare gebeurtenis die een grote impact heeft op de wereld. Deze gebeurtenissen zijn zeldzaam maar zeer ingrijpend en kunnen enorme ontwrichting veroorzaken, wat kan leiden tot verlies van mensenlevens, eigendommen en rijkdom. Voorbeelden van Black Swan-gebeurtenissen zijn terroristische aanslagen, natuurrampen, pandemieën, financiële crises en technologische verstoringen.

De naam is bedacht door Nassim Nicholas Taleb, auteur van The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable, waarin de impact van zeldzame en onvoorspelbare gebeurtenissen wordt onderzocht.

Waarom worden black swan events zo genoemd?

De term black swan is afkomstig van een verouderd idee dat alle zwanen wit waren. Een zwarte zwaan was een onverwacht, onverklaarbaar verschijnsel.

Hoe kunnen beleggers zich voorbereiden op black swan events?

Beleggers kunnen zich voorbereiden op black swan events door hun portefeuille divers te houden, hun risico’s te beheren en onderzoek te doen naar bedrijven en markten. Ook kunnen beleggers hun financiële adviseur raadplegen om te helpen bij het beheer van hun portefeuille.

Wat zijn enkele voorbeelden van een black swan event?

Enkele voorbeelden van een black swan event zijn de aanslagen van 9/11, de kredietcrisis van 2008, de Brexit-referendumuitslag en de verrassende verkiezing van Donald Trump in 2016.