blauw

Block reward

Block Reward is een beloning die cryptovaluta miners ontvangen voor het minen van blokken in een blockchain.

Wat is een block reward?

Een block reward is een beloning die wordt gegeven aan een crypto miner, of een groep crypto miners, die met succes een cryptografische puzzel hebben opgelost. Block rewards zijn een belangrijk onderdeel van de meeste blockchains en worden gebruikt om miners te stimuleren om deel te nemen aan het netwerk, en om de kosten van transactiekosten te dekken.

De Bitcoin block reward

De meest gebruikte block reward is de Bitcoin-blokbeloning, die momenteel 6,25 Bitcoin is voor elk geminede blok. Deze beloning wordt ongeveer elke vier jaar gehalveerd en zal in 2024 afnemen tot 3.125 Bitcoin. De Bitcoin-blokbeloning wordt uitbetaald aan miners in de vorm van BTC tokens en is ontworpen om ervoor te zorgen dat miners een stimulans hebben om door te gaan met mijn en beveilig het netwerk.

De block reward dient ook om transactiekosten te dekken, die een noodzakelijk onderdeel zijn van het Bitcoin-netwerk. Transactiekosten worden aan miners betaald om hen te stimuleren om transacties in hun blok op te nemen en om de kosten van het beheer van het netwerk te dekken. Transactiekosten worden aan miners betaald in de vorm van Bitcoin en worden berekend op basis van de gegevensomvang van de transactie en het huidige tarief.

Ook andere blockchains hebben hun eigen block rewards

Naast de Bitcoin block reward hebben veel andere blockchains ook hun eigen block rewards. Deze blokbeloningen kunnen anders worden berekend, maar dienen meestal hetzelfde doel als de Bitcoin-block reward: miners stimuleren en de kosten van transactiekosten dekken. Ethereum heeft bijvoorbeeld een blokbeloning van 3 Ether en zal ook elk jaar met een bepaald bedrag afnemen. Andere blockchains, zoals Litecoin en Dogecoin, hebben ook hun eigen blokbeloningen.

Samenvatting

Block rewards zijn een belangrijk onderdeel van elke blockchain en zijn cruciaal voor het waarborgen van de veiligheid en algehele gezondheid van het netwerk. Zonder blokbeloningen zouden miners geen stimulans hebben om deel te nemen aan het netwerk en transacties te bevestigen, en zou het netwerk de kosten van transactiekosten niet kunnen dekken. Door mijnwerkers een beloning te geven voor het succesvol minen en beveiligen van het netwerk, creëren blokbeloningen een duurzame stimuleringsstructuur en helpen ze het succes van de blockchain op de lange termijn te waarborgen.