blauw

DAO

Een DAO zijn transparantie organisaties of “bedrijven” die op basis van smart contracts en het onderliggende consensus mechanisme werken.

Wat is een DAO?

Een Decentrale Autonome Organisatie (oftewel DAO) is een soort digitale organisatie die wordt bestuurd met behulp van een gedecentraliseerd bestuurssysteem. Dit betekent dat de organisatie wordt bestuurd en gecontroleerd via slimme contracten op een blockchain, in plaats van door een centrale autoriteit of een groep individuen.

DAO’s zijn ontworpen om transparant en verantwoordelijk te zijn, aangezien alle transacties en beslissingen binnen de organisatie worden vastgelegd op de blockchain en openbaar kunnen worden gecontroleerd. Ze worden vaak gebruikt om gedecentraliseerde besluitvorming te vergemakkelijken en om projecten te financieren door het gebruik van cryptocurrencies.

DAO’s hebben het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop organisaties worden bestuurd door een transparant en democratisch alternatief te bieden voor traditionele gecentraliseerde bestuursmodellen. Ze roepen echter ook een aantal juridische en ethische vragen op en hun levensvatbaarheid op lange termijn is nog onzeker.