blauw

Marktkapitalisatie

Marktkapitalisatie is een maatstaf die de totale waarde van een cryptocurrency weergeeft door het aantal uitgegeven munten te vermenigvuldigen met de actuele prijs.

Wat is marktkapitalisatie?

Marktkapitalisatie, in de volksmond ook wel Market Cap genoemd, is een maatstaf die de totale marktwaarde van een bepaalde cryptomunt meet. Het wordt berekend door het totale aantal munten of tokens in omloop te vermenigvuldigen met de huidige prijs van elke token. Dit cijfer geeft beleggers een idee van de omvang en relatieve waarde van een cryptocurrency in vergelijking met andere.

Hoe hoger de marktkapitalisatie hoe meer belangstelling

De marktkapitalisatie van een cryptocurrency is een weerspiegeling van de publieke perceptie van de waarde ervan. Cryptocurrencies met hogere marktkapitalisaties hebben over het algemeen een hogere liquiditeit en handelsvolume, wat betekent dat er meer kopers en verkopers zijn voor deze munten. Dit betekent ook dat er meer publieke belangstelling en vertrouwen is in die munten, wat kan leiden tot meer investeringen en hogere marktkapitalisaties.

In de crypto wereld is marktkapitalisatie een nuttige maatstaf voor beleggers om de relatieve grootte en waarde van verschillende munten te vergelijken. Als twee munten bijvoorbeeld dezelfde marktkapitalisatie hebben, betekent dit dat ze van gelijke grootte zijn.

Als je wil weten welk cryptoproject meer waardevol is sorteer je alle cryptocurrencies dus op de marktkapitalisatie en niet op de waarde van 1 token. Veel beginners denken namelijk dat Litecoin een waardevoller project is dan Cardano omdat 1 Litecoin 80 dollar kost en 1 Cardano token 0,40 dollar. Maar dat is niet waar. Er zijn namelijk veel meer Cardano tokens in omloop waardoor Cardano een hogere marktkapitalisatie heeft dan Litecoin. Cardano is dus een groter en meer waardevol project.

De totale marktkapitalisatie weerspiegeld de gezondheid van de cryptomarkt

Marktkapitalisatie wordt ook gebruikt om de algehele gezondheid van de crypto markt te bepalen. Wanneer de marktkapitalisatie van alle munten toeneemt, is dit een teken dat de markt groeit en het vertrouwen van beleggers wint. Aan de andere kant, wanneer de totale marktkapitalisatie afneemt, is dit een indicatie dat de markt verzwakt en het vertrouwen van beleggers verliest.

Samenvatting

De marktkapitalisatie is dus een belangrijke maatstaf voor beleggers om de omvang en relatieve waarde van een cryptoproject te beoordelen. Het wordt ook gebruikt om de algehele gezondheid van de cryptomarkt te meten en is een handig hulpmiddel voor beleggers om de waarde van verschillende munten te vergelijken.