Hacker Cyberattack
Hack

Darknet Market blijkt scam: oprichters stelen miljoenen aan Bitcoin en Monero

Gebruikers van een grote darknet marktplaats melden dat ze sinds dinsdag 5 maart geen Bitcoin en Monero meer kunnen opnemen. Dit alles lijkt op een zogenaamde ‘exit scam’.

De marktplaats – Incognito Market – staat vooral bekend als platform voor de handel in verdovende middelen en heeft volgens cyberdreigingeninformatieprovider Dark Web Informer een waarde tussen de $10 miljoen en $30 miljoen.

Exit scam bevestigd

Beschuldigingen van gebruikers aan het adres van de beheerders van de marktplaats begonnen zich op 5 maart te vormen, nadat gebruikers waarschuwden dat hun crypto-opnames mislukten.

De berichten leverden zelfs een reactie op van Incognito’s beheerder “Pharoah”, die op de Reddit-achtige darknet-site Dread een bericht plaatste om gebruikers te verzekeren dat de problemen slechts te wijten waren aan veranderingen in de opnamesystemen van Incognito.

“Houd er rekening mee dat de eerste fasen van deze upgrade de bruikbaarheid in de eerste paar dagen mogelijk kort kunnen beïnvloeden, aangezien de servers multitasken op zowel oude gegevenssynchronisatie als nieuwe verzoeken”, zeiden ze.

Blijvende meldingen van opnameproblemen, gevolgd door een Dread-bericht van een bekende darkweb-beveiligingsspeurder en -beheerder, lijken de “exit scam” nu echter te bevestigen.

In een Dread-bericht beweerde Hugbunter dat ze in gesprek waren geweest met “Pharoah”, waar ze uiteindelijk een “steekpenning” werd aangeboden om alle Dread-berichten over Incognito te verwijderen.

“Helaas kan ik de exit scam nu voor 100% bevestigen.”

“Mijn waarschuwing hier zal geen verschil maken voor de fondsen die al aan Incognito verloren zijn gegaan, maar hopelijk is dit nu genoeg om ervoor te zorgen dat gebruikers wegblijven en voorkomen dat ze meer verliezen”, voegde Hugbunter toe.

Exit scam op het perfecte moment?

De vermeende exit scam komt tijdens een gigantische Bitcoin-rally waarbij de cryptomunt zijn vorige recordhoogte van $68.990 heeft doorbroken en een nieuwe heeft gevestigd op iets boven de $69.200.

Ook Monero is de afgelopen week gestegen, met een 7-daags hoogtepunt van $151,74, hoewel het sindsdien is gedaald naar $142,01 ten tijde van publicatie.

Eind februari onthulde het Chainalysis 2024 Crypto Crime Report dat darknet marktplaatsen in 2023 een omzet van ten minste $1,7 miljard ontvingen – een herstel ten opzichte van de gegevens van 2022 toen de autoriteiten de grootste darknet marktplaats ter wereld, Hydra, sloten.