sbf
Regulatie

“Dat is fraude”, zeggen aanklagers ter afsluiting van de pleidooien tijdens het SBF-proces

Op 1 november heeft het proces tegen Sam ‘SBF’ Bankman-Fried, de voormalige CEO van FTX, een cruciale fase bereikt, aangezien de aanklager zijn slotpleidooien in de zaak zal presenteren. Deze slotpleidooien vormen de laatste gelegenheid voor de advocaten om de jury en de rechter te overtuigen van de noodzaak om de zaak in hun voordeel te beslissen. Eerder werd geschat dat de aanklagers tot wel vier uur zouden besteden aan hun afsluitende betogen. Direct daarna zal de verdediging van Bankman-Fried ook haar slotpleidooien presenteren.

SBF heeft investeerders, klanten en partners misleid

“Dat is fraude. Het is simpel en simpel stelen. Vóór FTX was er Alameda,” aldus assistent-procureur van de Verenigde Staten, Nicolas Roos, naar verluidt tegen de juryleden, terwijl hij een van de vele kaarten presenteerde die de regering als bewijsmateriaal inbracht.

Bankman-Fried wordt geconfronteerd met zeven aanklachten wegens fraude en samenzwering om fraude te plegen. Bij een veroordeling zou hij mogelijk tot 115 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. In de komende dagen zal een jury van twaalf personen zich buigen over zijn lot.

Als onderdeel van het aanklagersbetoog hebben bijna twintig getuigen verklaard dat Bankman-Fried investeerders, klanten en partners van FTX heeft misleid, terwijl hij fondsen vermengde met Alameda Research.

“De beklaagde heeft twee afzonderlijke manieren opgezet. Als je zelfs maar een van de drie medewerkers gelooft, is de beklaagde schuldig. Een onbeperkte kredietlijn betekent gewoon onbeperkt geld van FTX. Ellison vertelde je dat hij ons de leiding had gegeven. Gary Wang zei hetzelfde.”

‘Welwillende ondernemer’

Aan de andere kant heeft de verdediging geprobeerd om Bankman-Fried voor te stellen als een welwillende ondernemer die ‘verschrikkelijke fouten’ heeft begaan en heeft ze de beschuldigingen van het sturen van politieke bijdragen, riskante investeringen en het aanschaffen van luxe onroerend goed met geld van klanten ontkend.

De verdediging van Bankman-Fried staat voor een uitdaging om juryleden ervan te overtuigen dat hij onschuldig is aan de beschuldigingen, aangezien de regering een aanzienlijke hoeveelheid bewijsmateriaal heeft aangevoerd, waaronder getuigenissen van overheidsfunctionarissen en wetshandhavers die bij de zaak betrokken zijn.

“De beklaagde bracht de liquidatiemotor op de markt en zei dat FTX veilig was. Hij zei tegen het Congres dat onderpand op het platform zelf moet worden geplaatst en niet alleen maar moet worden verpand. Maar de geheime regels stonden Alameda toe miljarden te lenen zonder enig risico te worden geliquideerd,” vervolgde Roos.

Regulatie nieuws

Kazachstan blokkeerde in 2023 980 niet-gelicentieerde crypto-exchanges
Binance-oprichter CZ moet in VS blijven tot straf bekend is
El Salvador onthult BTC ‘Vrijheidsvisum’
Meer nieuws

Meest gelezen

Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers