Bitcoin rood
Bitcoin

De Bitcoin & Goud koers stijgen niet door marktmanipulatie

Waarom zijn de Bitcoin en goud koers niet enorm gestegen nu er een wereldwijde economische crisis heerst? Een onderzoeksteam gevestigd in Engeland heeft dit onderzocht en wijst op ‘grootschalige marktmanipulatie’.


Grootschalige marktmanipulatie

Onderzoekers van het CryptoMarketRisk-projectteam van de University of Sussex Business School volgden sinds maart 2020 transacties op de Bitcoin en goudmarkt. De analyse leidde ertoe dat ze enorm grote verkooporders op goud futures, een letterlijke pump-and-dump op koper futures en grote spoofing ontdekten op exchanges waar Bitcoins gekocht kunnen worden.

“Sommige afzonderlijke transacties op COMEX waren zo groot dat ze de prijzen enorm beïnvloedde. Dit zijn duidelijke overtredingen van de Amerikaanse wetten en wordt ook wel marktmisbruik genoemd”, vertellen de onderzoekers. Echter vertellen ze ook dat de corona tijd ervoor zorgt dat regelgevers de manipulatie niet kunnen onderzoeken:

“De wijdverspreide onrust op de markt betekent dat regelgevers zoals de CFTC momenteel veel op hun bord hebben, wat betekent dat zelfs grootschalige manipulatie van deze markten onder de radar van regelgevers blijft.”

Goud futures dalen met 14.8% – Bron: Tradingview

Goud manipulatie is tegen de regels en kan gehandhaafd worden. Echter, in het geval van Bitcoin valt marktmanipulatie buiten de Amerikaanse jurisdictie. Carol Alexander, hoogleraar financiën aan de University of Sussex Business School denkt dat ze weet welke groep achter de enorme BTC manipulatie zit. Ze vertelt dat de bots op de crypto exchange BitMEX de Bitcoin prijs hebben laten crashen van meer dan $8.000 naar minder dan $4.000.

“Toen de S&P 500 in maart 2020 crashte, had goud de slechtste week in acht jaar tijd, terwijl het de beste had moeten zijn, vanwege de enorme short op de COMEX-goudfutures”, legde ze uit. “Bitcoin is ook naar beneden gedreven door een aantal vrij voor de hand liggende manipulatiebots op de ongereguleerde crypto-exchanges, vooral BitMEX.”


De correlatie tussen Bitcoin en de aandelenmarkt

In het onderzoek worden er ook vergelijkingen gemaakt tussen de huidige crisis en de financiële crisis van 2008. Dit is gedaan door te analyseren hoe de goed prijs heeft gereageerd op de crashende aandelenmarkt.

Opvallend genoeg was de goud prijs tijdens de ineenstorting wel gecorreleerd aan de aandelenmarkt. Echter, een paar weken later was de correlatie compleet verdwenen.

Ook bij Bitcoin vond een vergelijkbare correlatie verandering plaats. Bitcoin leek nooit echt gecorreleerd aan de aandelenmarkt. Echter, toen de cryptomunt in maart 2020 crashte, kwam de correlatie met de S&P 500 plotseling op een hoogtepunt te liggen.

Correlatie Bitcoin met S&P500 – Bron: Tradingview

Terwijl de Bitcoin sinds de crash een sterk herstel heeft getoond en de goud koers terugkeerde naar zijn hoogste punt in zeven jaar, zorgde de correlatie voor een extra risico factor voor de ‘veilige haven investeringen’.

Uit een recent onderzoek van de Bank of America blijkt dat ze op Wall Street geen V-vormig herstel zien. Dat betekent dat de aandelenmarkt opnieuw ineen kan zakken. Dit betekent indirect weer dat de Bitcoin en goud koers ook weer kunnen crashen. Dit omdat beleggers goud en Bitcoin kunnen gebruiken om hun verliezen elders te dekken.

De correlatie tussen de aandelenmarkt en de Bitcoin markt is dus nog steeds een probleem waar BTC mee heeft te dealen.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers onderuit door China en Midden-Oosten
Dit is het beste moment om Bitcoin te kopen, volgens 2 on-chain indicatoren
Bitcoin ETF van BlackRock voor het eerst $0 aan instromen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?