De Bitcoin mining difficulty is met 6% gedaald na de halving

De mining difficulty van het Bitcoin netwerk is zojuist aangepast. Door de daling van de moeilijkheidsgraad worden miners teruggehaald die gestopt waren doordat ze niet meer winstgevend waren door de Bitocin halving.


Hash rate is met meer dan 20% gedaald

Sinds de halving van het netwerk is meer dan 20 exahashes per seconde (EH/s) aan rekenkracht uitgeschakeld. Dat is het equivalent van ongeveer 1,5 miljoen mining machines van een oudere generatie.

Het 7 daagse-voortschrijdend gemiddelde van de hash rate van Bitcoin is met meer dan 20% gedaald. Het daalde namelijk van ongeveer 122 EH/s net voor de halving tot 97 EH/s op dit moment. Het evenement verminderde de blokbeloningen van miners van 12,5 naar 6,25 bitcoin (BTC) per blok.

De daling van de hash rate na de halving is aanzienlijk groter dan stijging die we vlak voor de halving zagen. De mining difficulty meet hoe moeilijk het is om de blokbeloningen te bemachtigen. De mining difficulty van Bitcoin daalde vandaag met 6% en dat is flink. Dit was de eerste tweewekelijkse aanpassing van het netwerk sinds de halving.


Miners probeerden nog zo veel mogelijk binnen te halen

De mining difficulty van Bitcoin past zichzelf elke 2.016 blokken aan, wat ongeveer elke 14 dagen is. Zo zorgt het ervoor dat het gemiddelde interval tussen blokken op 10 minuten blijft. Als een groot aantal miners wordt uitgeschakeld van het netwerk, wat resulteert in een gemiddeld blokinterval van meer dan 10 minuten, zal de mining difficulty afnemen om deelname aan te moedigen en miners winstgevender te maken.

De derde halving van Bitcoin begon precies halverwege de vorige moeilijkheidscyclus van 2.016 blokken.

“We geloven dat miners in China een een sprint trokken toen de halving dichterbij kwam. Ze gebruikten zelfs machines van oudere generaties om zoveel mogelijk binnen te halen in de laatste dagen,” zei Kevin Zhang. Hij is directeur van blockchain strategieën bij Greenidge Generation.

Alejandro De La Torre, vice-president van de miningpool PoolIn, was het ermee eens dat de miners probeerden nog zo veel mogelijk te minen. ‘Daarom hebben we die torenhoge hash rates gezien‘, zei hij. Maar toen de halving halverwege begon moesten miners die marginaal winstgevend waren, uitschakelen.

Volgens de winstgevendheidgegevens van miners die PoolIn en F2Pool bijhouden, zullen oude generaties miners niet meer winstgevend zijn. Zeker niet tegen de huidige prijs en difficulty van Bitcoin met een elektriciteitstarief dat hoger is dan $0,05 per kilowattuur.


Verzachtende factoren

Dat gezegd hebbende, is de daling van de mining concurrentie ook nuttig. Het is handig voor degenen die nog in het spel zijn en die efficiëntere apparatuur en goedkopere elektriciteit hebben. Zij kunnen namelijk een groter deel van de 900 BTC verdienen die elke dag wordt geslagen.

Met de aanpassing van de mining difficulty verwacht De La Torre dat sommige miners, niet alle, weer zullen inschakelen. ‘Bedenk ook dat het natte seizoen in China de kosten van elektriciteit nog lager maakt‘, zei hij.

In een rapport dat op 1 mei werd uitgebracht, schatte PoolIn dat de rekenkracht van miners in het ‘lagere kwartiel’ goed was voor 15% tot 30% van het totale netwerk op dat moment. In het lagere kwartiel zitten oudere modellen die 0-25 terahashes per seconde berekenen.

“We verwachten dat de meeste van deze miners na de halving zullen stoppen. Het is wel waarschijnlijk dat voor sommige de elektriciteit goedkoop genoeg is om in de nabije toekomst te overleven”, aldus het bedrijf in het rapport.

Terwijl het regenseizoen in China nadert, proberen mining bedrijven in de zuidwestelijke provincies van het land klanten aan te trekken met elektriciteitstarieven van slechts $0,03 per kilowattuur. Dat kan de mining bedrijven helpen goedkoop BTC tokens te minen waardoor de hash weer wat kan stijgen.


Stijging van de transactiekosten

Na de halving zijn ook de totale transactiekosten gestegen die aan Bitcoin miners worden betaald. Afgezien van blokbeloningen verdienen miners vergoedingen die aan elke transactie op het Bitcoin netwerk zijn gekoppeld.

De totale dagelijkse netwerk transactiekosten zijn gestegen van ongeveer 30 BTC eind april tot meer dan 160 BTC. Ze vertegenwoordigen nu ongeveer 17% van de dagelijkse inkomsten van miners. Zhang zei het volgende hierover:

“Een andere interessante observatie is de aanzienlijke stijging van de transactiekosten als percentage van de blokbeloningen. Gisteren bedroegen de transactiekosten bijna een kwart van de uitbetalingen van Greenidge. Met het percentage momenteel rond de 15-20%, valt nog te bezien hoe dit percentage kan veranderen en de prikkel van miners kan beïnvloeden.”

 

Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken