Bitcoin

De CO2-uitstoot van de Bitcoin steeg met 17% na verbod in China

Het onderzoeksrapport gaf de schuld aan de toename van de koolstofvoetafdruk van Bitcoin aan het Chinese mining-verbod. Het rapport beweerde dat Chinese miners meer gericht waren op hernieuwbare energie.


Nieuw onderzoek over CO2-uitstoot Bitcoin-mining

De proof-of-work mining-consensus van het Bitcoin-netwerk is al lange tijd een onderwerp van milieu-, sociale en bestuursdebatten. Een nieuwe onderzoek draagt bij aan de groeiende controverse rond de koolstofvoetafdruk van Bitcoin.

Het nieuw onderzoeksrapport is getiteld “Revisiting Bitcoin’s carbon footprint” en is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Joules. Het rapport heeft benadrukt dat het Chinese verbod op crypto-mining mogelijk niet heeft bijgedragen aan de vermindering van de CO2-voetafdruk van het Bitcoin-netwerk, integendeel. Het is zelfs met 17% gestegen.

China was vóór mei 2021 de belangrijkste hub voor Bitcoin-miners en was goed voor meer dan 60% van de totale hashsnelheid van het Bitcoin-netwerk. Het algemene verbod dat door de regering werd opgelegd, leidde echter tot de migratie van de meeste mining-bedrijven uit het land. China’s hash-aandeel voor Bitcoin-mining daalde van meer dan 60% in mei tot bijna nul in augustus. Veel miners verhuisden bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, Rusland en Kazachstan.


Wil jij Crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


‘Chinese miners waren meer gericht op hernieuwbare energie’

Crypto-experts voorspelden dat de migratie van miners uit China niet alleen BTC-mining meer gedecentraliseerd en groener zou maken. Het nieuwe Joule-rapport laat echter iets anders zien. Het onderzoeksrapport benadrukte dat de hoeveelheid hernieuwbare energie die wordt gebruikt voor het aandrijven van BTC-mining sinds augustus vorig jaar is gedaald van 42% tot ongeveer 25%.

De grootste elektriciteitsbronnen voor Bitcoin-mining – Bron: Joule

De studie volgde de bron van elektriciteit die mining-activiteiten aandrijft om de koolstofemissies van het Bitcoin-netwerk te berekenen. Het ontdekte dat de belangrijkste crypto-blockchain jaarlijks 65 megaton koolstofdioxide uitstoot. De studie concludeerde dat miners in China meer gericht waren op hernieuwbare energie dan de meeste van de huidige grootste mining-landen. Alex de Vries, een van de auteurs van het rapport, vertelde:

“De studie laat in het algemeen zien hoe Bitcoin-mining nog viezer werd na het Chinese hardhandig optreden tegen mining van vorig jaar. Veel van de waterkracht-miners die hier vroeger toegang hadden, zijn nu vervangen door aardgas (in de VS). Bovendien is de kolenstroom in Kazachstan ook vuiler dan de Chinese kolenstroom. Al met al maakt dat proof-of-work mining nog koolstofintensiever dan het al was.”

De Joule-studie is verder in tegenspraak met een rapport van de Bitcoin Mining Council onder leiding van MicroStrategy CEO Michael Saylor. Hij beweerde dat het Bitcoin-netwerk tot 66% duurzame energie gebruikt.

Bitcoin nieuws

Bitfinex: Vraag naar Bitcoin vijf keer groter dan aanbod na Halving
Crypto analist: Bitcoin koers van $111.000 is mogelijk
Amerikaanse crypto-aandelen schieten omhoog na Bitcoin halving
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’