ISIS
Tron

De Duistere Kant van Crypto: Tron’s Blockchain Gebruikt voor Terrorismefinanciering

TRM Labs, een blockchain-intelligentieplatform, heeft een rapport uitgebracht waarin het toenemende gebruik van cryptocurrencies door ISIS-afdelingen in Azië wordt uitgelicht. Het rapport legt significante on-chain relaties bloot tussen deze groepen en fondsenwervingscampagnes ten gunste van ISIS in Syrië.

Cryptocurrency: een Instrument voor Terrorismefinanciering

Op 21 juli presenteerde TRM Labs een verontrustend rapport waaruit bleek dat pro-ISIS-netwerken in Tadzjikistan, Indonesië en Afghanistan cryptocurrencies benutten om hun activiteiten te ondersteunen. Het overgrote deel van de transacties gerelateerd aan deze zaken maakte gebruik van USDT (Tether) op het Tron-netwerk. TRM Labs ontdekte aanvankelijk dat verscheidene pro-ISIS groepen in Tadzjikistan cryptocurrencies gebruikten, waaronder bij het werven van strijders voor ISKP in Afghanistan.

Een opmerkelijke fondsenwervingscampagne, die gedurende een jaar actief was, ontving bijna $2 miljoen in USDT op Tron. Nadat TRM Labs de fondsen van de campagne op de blockchain had geïdentificeerd en getraceerd, informeerden ze de betrokken beurs. KYC-checks hielpen bij het identificeren van de rekeninghouder en leidden tot een waarschuwing aan lokale autoriteiten, die de activiteiten ontwrichtten.

Grootschalige Geldstromen via Lokale Crypto Beurzen

Bovendien werd er via een in Indonesië gevestigde beurs meer dan $517.000 overgemaakt. Het bedrag werd verzonden naar adressen die door TRM Labs werden gekoppeld aan pro-ISIS fondsenwervingscampagnes in Syrië en lokale uitwisselingen. Deze campagnes waren bedoeld om ISIS-gezinnen in Syrische kampen te ondersteunen. Regelmatig werden er tientallen overschrijvingen uitgevoerd, meestal in porties van ongeveer $10.000, allemaal met behulp van USDT op Tron.

Daarnaast heeft een met ISIS verbonden mediagroep in Pakistan eind 2022 aangekondigd dat ze donaties kunnen accepteren. TRM Labs heeft de door de groep beheerde adressen geïdentificeerd, waarbij het totale volume aan donaties ongeveer $40.000 bedroeg in het afgelopen jaar. In februari 2023 probeerde de groep geld in te zamelen door aardbevingen in Turkije en Syrië te misbruiken, waarbij ze gemarkeerde adressen op een berichtenserver van ISIS plaatsten.

Verandering in Valutakeuze voor Terrorismefinanciering

Volgens de analyse van TRM Labs was Bitcoin in 2016 de exclusieve valuta voor terrorismefinanciering. Echter, hun recente bevindingen tonen aan dat alle financiële activiteiten nu worden uitgevoerd via activa op de TRON blockchain, die in 2022 maar liefst 92% van het totale volume vertegenwoordigden.

Meer Zorgwekkende factoren voor Tron

Naast de recent onthulde connectie met onethische financieringsactiviteiten, wordt Tron nu geconfronteerd met extra uitdagingen die haar reputatie en waarde kunnen aantasten. Volgens gegevens van Santiment heerst er al een licht negatief sentiment rondom Tron. Deze recente ontwikkelingen kunnen deze negativiteit echter versterken en het imago van Tron verder schaden. Daarbovenop wijzen de aanzienlijke dalingen in handelsvolume en ontwikkelingsactiviteit op extra problemen die het landschap voor Tron en haar token, TRX, nog ingewikkelder maken.

Hack nieuws

Ex-werknemer steelt bijna $2 miljoen van Solana memecoin platform Pump.Fun
Broers stelen in 12 seconden $25 miljoen van Ethereum blockchain
Meer dan de helft van gestolen Ethereum van Poloniex-hack overgeheveld via Tornado Cash
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten