Regulatie

De houding van Oezbekistan tegenover cryptocurrencies

Oezbekistan is zijn houding tegenover de acceptatie van cryptocurrencies aan het veranderen. De president van het land heeft het illegaal gemaakt om cryptocurrencies aan te schaffen. De burgers mogen ze nog steeds verkopen, maar inkopen is illegaal gemaakt. Eerder was het gebruik van cryptocurrencies in het land gelegaliseerd.


Cryptocurrency aankopen verbieden

Dit blijkt uit een lokaal rapport over cryptocurrency-aankopen. Hieruit blijkt dat de regering crypto-aankopen binnen de grenzen van het land wil verbieden. Opvallend is echter dat personen die al beschikken over cryptocurrencies, deze zonder problemen mogen verkopen. Ze moeten wel kunnen bewijzen dat deze cryptocurrencies op legale wijze zijn aangeschaft. Mocht dit niet lukken, of doen ze dit simpelweg niet, dan worden de crypto-overdrachten of verkopen gezien als illegaal, dit vanwege de nieuwe wetgeving. De inkomsten over deze cryptocurrencies zullen echter niet worden belast door de overheid van het land.

Dat deze nieuwe wetgeving er überhaupt komt is opvallend, want het land was eerder altijd redelijk positief gesteld over de digitale valuta’s. Zo wou het land meerdere cryptocurrency-exchanges naar het land lokken met o.a. belastingvoordelen. De exchanges die nu in het land opereren mogen gewoon blijven opereren als de nieuwe wetgeving er is. Of ze dit ook gaan doen is echter nog maar de vraag, aangezien ze veel klanten hierdoor mislopen.


Publieke onvrede

Het komt niet vaak voor dat er publieke onvrede is in Oezbekistan. Protesten zijn nog zeldzamer. Echter hebben diverse burgers in het land sinds president Mirziyoyev een aantal jaar geleden is gekozen, stilletjes online geprotesteerd. Dit leidde tot openbare protesten eerder in 2019.

Veel inwoners van het land kunnen niet worden voorzien in basisbehoeften zoals elektriciteit en aardgas, wat leidt tot veel problemen, zoals protesten.

Naar verluidt zijn deze protesten begonnen in Nukus. Dit is de minst ontwikkelde regio van het land. Hierna volgden de regio’s Fergana en Ellikqala. Wanneer de publieke vrede weer terugkeert is nog onbekend.