Regulatie Nieuws

De impact van Amerika’s Minister van Financiën op de cryptomarkt

Janet Yellen, een Amerikaanse econome die momenteel dienst doet als de 78e minister van financiën van de Verenigde Staten, heeft zich meerdere malen tegen crypto uitgesproken. Tijdens haar 20-maanden tellende periode als schatkistbewaarder, heeft ze gezegd dat betalen met Bitcoin nooit gaat werken en dat mensen hun pensioen er zeker niet in moeten investeren.

Is het klaar met Yellen?

Nu gaan er geruchten dat de zogenaamde midtermijn-verkiezingen weleens het einde van Yellen kunnen betekenen. Op dit moment valt nog niet te zeggen of een eventuele opvolger van Yellen meer pro-crypto zal zijn. Duidelijk is dat Yellen al jaren meeloopt in de politieke polonaise van de Verenigde Staten. In 1994 maakte toenmalig president Bill Clinton haar al onderdeel van de directie van de Federal Reserve.

Drie jaar later gaf ze die rol op om als voorzitter de Council of Economic Advisers (CEA) te versterken. Vervolgens werd ze in 2004 aangesteld als voorzitter van de Federal Reserve van San Francisco, waarmee ze de eerste vrouw in de Verenigde Staten werd om die positie te bekleden. In 2010 keerde ze terug bij de Federal Reserve als vice-voorzitter van de directie, om later ook voorrzitter van de centrale bank te worden.

Kritiek op Trump

In de jaren van Trump was Yellen niet politiek actief, maar gaf ze vooral lezingen in de Verenigde Staten en daarbuiten, waarbij ze ook hevige kritiek uitte op de administratie van Trump. Na de verkiezing van huidig president Joe Biden keerde Yellen terug naar het Witte Huis als schatkistbewaarder. Alleen in die periode begon ze zich te roeren in het debat rondom Bitcoin.

Daarvoor heeft Yellen weinig tot niets gezegd over Bitcoin. Volgens Yellen is Bitcoin vooral een speculatiemiddel en een extreem inefficiënte asset die vaak door criminelen wordt gebruikt. Een paar maanden later gaf ze zelfs een toespraak die volledig om crypto draaide. Hierin herhaalde ze haar standpunt dat crypto een bedreiging is voor het financiële systeem en dat wetgevers te industrie moeten aanpakken.

Regulatie nieuws

Democraten en Republikeinen zetten SBF onder druk om voor Congres te verschijnen
Elon Musk verwijdert het Twitter-account van Kanye West
Italië overweegt 26% belasting op cryptowinsten
Meer nieuws

Meest gelezen

Europese Centrale Bank geeft grote waarschuwing over Bitcoin
Iemand stuurt 1 SHIB naar burn-adres
Waarom stijgt de Terra Classic koers vandaag?

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten