Blockchain

De Linux Foundation lanceert blockchain-platform voor verzekeringen

Het technologieconsortium achter het Linux-besturingssysteem, de Linux Foundation, heeft bekend gemaakt dat het een nieuw blockchain-platform zal lanceren voor het uitgeven van verzekeringen.


Het platform, genaamd ‘Open Insurance Data Link’ (ofwel OpenIDL), is een op de blockchain gebaseerd project met als doel om de kosten van verzekeringsrapportages te verlagen en tevens een gestandaardiseerde opslagplaats te creëren voor de benodigde verzekeringsgegevens. Dit door gebruik te maken van de relatief nieuwe gedistribueerde grootboektechnologie.

Om het platform te ontwikkelen, is de Linux Foundation een samenwerking gestart met de ‘American Association of Insurance Services’, een verzekeringsadviesorganisatie in de Verenigde Staten (VS). Het is een open-source platform dat als doel heeft om grote, wereldwijde, verzekeringsmaatschappijen samen te brengen. Op deze manier kan er aanzienlijk bespaard worden op de kosten die komen kijken hij het gehele verzekeringsproces, wat op zijn beurt kan leiden tot goedkopere verzekeringen.


Belangrijkste Use-Case van het moment

Voor nu is de belangrijkste use-case voor het OpenIDL-platform om de rapportages van eigendoms- en ongevallenverzekeringen te genereren. Op dit gebied maakt het platform gebruik van de voordelen van de blockchain-technologie waarmee gegarandeerd kan worden dat de rapportagesgegevens juist en volledig zijn. Hierbij valt te denken aan de onveranderlijkheid van gegevens en de transparantie hierin. Ook kunnen gebruikers ervan precies bepalen welke gegevens gedeeld worden en welke niet, waardoor alleen de hoogst nodige gegevens gedeeld zullen worden.

Het OpenIDL-platform maakt naar gebruik van een industrieel hulpprogramma waarmee transacties geregistreerd kunnen worden en bedrijfsprocessen geautomatiseerd kunnen worden. Isaac Kunkel, de Senior Vice President van Consulting bij Chainyard meldt het volgende over de blockchain-technologie en het platform:

“Het gebruik van de blockchain-technologie is een teamsport en met het OpenIDL-platform vormen bedrijven, toezichthouders en verkopers een ecosysteem om samen te werken aan gemeenschappelijke kwesties voor de verbetering van de verzekeringssector. De gehele branche zal gaan profiteren van nauwkeurigere gegevens en over het algemeen een veel betere besluitvorming.”

Isaac Kunkel, Senior Vice President van Consulting bij Chainyard