Nieuws

De prijs van de Bitcoin verandert mee met uitspraken media

Een beleidsadviseur bij De Nederlandsche Bank beweerd dat Bitcoin prijswijzigingen in samenhang zijn met de uitspraken die gedaan worden in de media.

Bitcoin-futures

Joost van der Burgt van De Nederlandsche Bank heeft in een interview met CNBC gezegd dat de trend van afgelopen december duidelijker werd met de komst van de eerste Bitcoin-futures op de markt. Hier voegde hij het volgende aan toe: “Telkens als Bitcoin in het nieuws was, of dit nou positief of negatief was, veranderde de prijs mee.”

Verschillende theorieën

Het onvermogen van de Bitcoin om verliezen te compenseren die in de laatste weken van 2017 zijn begonnen, heeft ervoor gezorgd dat er nu verschillende theorieën zijn over de toekomstperspectieven van de traditionele financiële ontwikkelingen die zijn voortgebracht. Zo ook de ‘Bitcoin-bubble’. Verschillende economen zoals Nouriel Roubini en Robert Shiller hebben dit jaar herhaaldelijk gezegd dat de grootste cryptocurrency niet lang de hoge prijzen kan behouden. Volgens van der Burgt is deze Bitcoin ‘bubbel’ misschien nog niet definitief gebarsten. “Ik denk dat vanwege de introductie van futures, de Bitcoin bubbel misschien aan het leeggelopen was voordat het op een niveau kwam waar het volledig zou kunnen barsten.” – Joost van der Burgt.

Geen volledig anti-Bitcoin standpunt

Toch is Van der Burgt niet volledig anti-Bitcoin. Zo heeft hij voor een rapport van april voor de Federal Reserve Bank van San Francisco, deze Bitcoin-bubbel besproken. Hierin wees de analist het idee zeker niet af dat Bitcoin een echt grote en belangrijke innovatie zou kunnen vertegenwoordigen.