CBDC
Blockchain

De Rwandese centrale bank gaat door met hun ambitieuze CBDC-retailproject

De Nationale Bank van Rwanda (BNR) heeft aangekondigd dat het haar haalbaarheidsstudie voor de implementatie van een digitale munteenheid van de centrale bank (CBDC) openstelt voor publiek commentaar.

Dit initiatief past binnen het streven van de Rwandese regering naar een volledig geldloze economie en de versterking van de financiële infrastructuur van het land.

Kostenreductie en verbetering van efficiëntie van betalingssysteem

De studie van de BNR suggereert dat de invoering van een CBDC niet alleen de efficiëntie van het betalingssysteem zou verbeteren, maar ook bij zou dragen aan een reductie van de kosten gerelateerd aan het beheren van fysiek geld. Met een voorspelde uitgave van 35 miljoen dollar aan geldbeheer in de komende vijf jaar, ziet de bank aanzienlijke voordelen in de overstap naar digitale valuta.

De BNR stelt voor om een renteloze, op tokens gebaseerde CBDC te creëren die compatibel zou zijn met alle bestaande betalingssystemen binnen Rwanda, en potentieel met andere CBDC’s wereldwijd. De nadruk ligt ook op het gebruik van geavanceerde technologieën zoals Bluetooth en Near Field Communication (NFC), waardoor gebruikers hun digitale geld offline kunnen overdragen, zelfs zonder smartphone.

‘Open programeerbaarheid’ van digitale munteenheid

Verder belicht de studie de “open programmeerbaarheid” van de digitale munteenheid, die innovatieve diensten en producten zou faciliteren. Hoewel dit vragen oproept over privacy en veiligheid, verwacht de BNR dat de voordelen zullen overheersen.

Ondanks de technologische vooruitgang blijft de acceptatie van een CBDC onder de bevolking een vraagstuk, mede door uitdagingen zoals lage financiële geletterdheid en een uitgebreide informele economie. De BNR erkent dat het verminderen van contant geld een effectieve manier kan zijn om meer economische activiteiten te formaliseren.

Tot slot onderzoekt de studie ook de potentiële impact van gebruikersvergoedingen en limieten aan het houden van de CBDC, hoewel deze aspecten nog nader uitgewerkt moeten worden. Met behulp van instrumenten zoals de CBDC Policy-Maker Toolkit van het World Economic Forum, streeft Rwanda naar een veilige en efficiënte implementatie van zijn digitale muntproject.

Blockchain nieuws

Nieuwe visumklasse voor digitale nomaden aangekondigd door Thaise regering
The Sandbox lanceert eigen DAO
Aantal Amerikaanse crypto-gebruikers daalt in 2023
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017