Nieuws, Regulatie

De VS verwerpt Bitwise Bitcoin ETF voorstel

De Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten heeft een voorstel afgewezen om een Bitcoin exchange traded fund (ETF) te accepteren.


Voorstel voldoet niet aan eisen

In een aankondiging op 9 oktober verklaarde de Commissie dat het ETF dossiers van ‘Bitwise Asset Management’ en ‘NYSE Arca’ niet aan de nodige vereisten hebben voldaan. Daarnaast verklaarden de comissie nog heel specifiek dat er niet werd voldaan aan de noodzakelijke vereisten met betrekking tot mogelijke marktmanipulatie en illegale activiteiten.

“Integendeel, de Commissie keurt deze voorgestelde regelwijziging af omdat het NYSE Arcahas niet heeft voldaan aan haar lasten die vallen onder de Exchange Act. Daarnaast heeft het niet voldaan aan de praktijkregels van de Commissie. Hierdoor kunnen zij niet aantonen dat het voorstel in overeenstemming is met de vereisten van Exchange Act Section. Bovendien is er de eis dat de regels van een nationale effectenbeurs zijn ontworpen om frauduleuze praktijken te voorkomen. Ook andere manipulatieve handelingen moeten voorkomen worden.”


Bitcoin ETF dichterbij dan ooit?

Het besluit van de SEC van gisteren lijkt in te gaan tegen de recente opmerkingen van Matt Hougan. Matt Hougan, directeur en wereldwijd hoofd van onderzoek bij Bitwise zei namelijk het volgende: “We zijn dichterbij dan ooit om een de Bitcoin ETF goedgekeurd te krijgen.”

Hougan is altijd heel optimistisch geweest over de kansen van een lancering van een fysieke Bitcoin ETF. Hij merkt de aanzienlijke groei op die zich de afgelopen jaren in de crypto heeft voorgedaan. Hij verklaarde het volgende:

“Twee jaar geleden waren er geen verzekerde en gereguleerde beheerders op de Bitcoin-markt. Vandaag de dag zijn er grote namen als Fidelity en Coinbase. Deze bedrijven hebben honderden miljoenen dollars aan verzekeringen van bedrijven als Lloyd’s of London. ”

De afwijzing van het voorstel van Bitwise volgt na een reeks van vertraagde verzoeken om reactie van het SEC. In augustus stelde de regulator zijn besluit over het voorstel uit. 2 andere aanvragen voor crypto ETF tot 13 oktober zijn ook afgewezen.