Regulatie

Deutsche Bank: Crypto’s zijn over 2 jaar mainstream

Het 3e rapport van Deutsche Bank kwam afgelopen maandag online. Daarin stond dat digitale valuta’s, hoewel ze nog maar tien jaar oud zijn, al het potentieel hebben om betalingen, bankzaken, centrale banken en de economie radicaal te veranderen.


Crypto op grote schaal toegepast

Wij geloven dat digitale valuta binnen de komende twee jaar mainstream zou kunnen worden“, aldus het rapport van de Deutsche bank. Zowel het Chinese yuan initiatief als het Libra project van Facebook heeft enorm veel potentie. Er kunnen digitale valuta’s gemaakt worden voor meer dan 1,5 miljard Chinese burgers en 2,5 miljard Facebook gebruikers. Dit samen is meer dan de helft van de hele wereldbevolking.

Volgens de huidige adoptie graad lopen crypto valuta’s in de beginjaren parallel met het internet. Als dit op deze manier door gaat, kunnen er tegen 2020 meer dan 50 miljoen blockchain-wallets zijn. In 2030 kunnen dit er zelfs 200 miljoen zijn.

Het rapport van maandag is de derde in de serie die de toekomst voor betalingen onderzoekt. Zoals het eerste rapport benadrukt, zijn veel bestaande crypto valuta’s, zoals Bitcoin, te volatiel. Ze zijn daarom onbruikbaar als een levensvatbaar betaalmiddel of als waardeopslag. De tweede in de serie gaf aan dat de contant geld nog veel voordelen heeft en dat het daarom nog zou blijven bestaan als betaalmethode. Dit zou mogelijk zo blijven voor de komende decennia.

Veel van deze gedachtes kwamen terug in het derde artikel. Echter is er ook benadrukt dat digitale valuta’s het gemak van elektronische betalingen kunnen combineren met de privacy van contante betalingen. Digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) bieden nieuwe oplossingen voor het oplossen van systemische problemen in de wereldeconomie.


De toekomst van digitale valuta’s

Als digitale valuta’s van centrale banken volledig zouden doorkomen, zouden centrale banken rentedragende rekeningen beschikbaar kunnen maken voor elke burger. Dit zou veel problemen oplossen die veroorzaakt zijn door het huidige fractionele reservebanksysteem’, luidt het rapport. Daarnaast is het zo dat commerciële banken niet ‘kwetsbaar zijn voor bankruns’.

Als onderdeel van het onderzoek ondervroeg Deutsche Bank 3.600 bank gebruikers. Hoewel dit een kleiner percentage van de bevolking is, merkte het rapport een groot contrast op in de houding tussen oudere en jongere respondenten.

Een groter deel van de oudere generatie heeft nog nooit crypto valuta’s in bezit gehad. De meeste begrepen niet eens hoe ze werkten. Echter vond het rapport een grote meerderheid van millennials, mensen die geboren zijn tussen 1981 en 1996, die al in crypto valuta’s gehandeld hebben en geloven dat het gunstig zou zijn voor de algemene economie.

De Deutsche Bank zei in 2017 dat de kansen die de blockchain-technologie aan bedrijven bood, “enorm” waren. Bovendien stond in het rapport dat tot 2027, 10% van het wereldwijde bbp met behulp van de blockchain gereguleerd kan gaan worden. In september 2019 trad de bank toe tot het Interbank Information Network (IIN). Dit is een blockchain gebaseerde betalingsinitiatief dat JPMorgan’s JPMCoin stablecoin gebruikt.