Digitale dollar staat centraal in hoorzitting van de Amerikaanse senaat

Tijdens een hoorzitting van de ‘Amerikaanse Senaatscommissie voor bankwezen’ vandaag stonden digitale valuta’s van de centrale bank centraal. Een publiek van senatoren, die de financiële infrastructuur willen verbeteren discussieerde over een mogelijke digitale dollar.


Er is innovatie nodig

Het comité verwelkomde een aantal belangrijke gasten, namelijk de CEO van Paxos, Charles Cascarilla, de professor financiële inclusie Nakita Cuttino, en voormalig CFTC-voorzitter Chris Giancarlo.

Cascarilla leverde expertise over de werking van bestaande stablecoins en de hiaten in de huidige financiering die ze kunnen opvullen. Hij vertelde: “Stablecoins pakken het verouderde sanitair van ons financiële systeem aan.”

Ook professor Cuttino vertelt dat het huidige betalingssysteem problemen heeft die een digitale valuta kan oplossen. Een verouderd systeem moet innoveren, ook het financiële systeem. Dat brengt lagere kosten en andere voordelen met zich mee.

Als actieve lobbyist voor een Amerikaanse digitale valuta promootte voormalig CFTC voorzitter Giancarlo een digitale dollar als een ingrijpende upgrade van een verouderd systeem. De wereld vraagt ​​zich af welke rol Amerika zal spelen in de toekomst van geld. De keuze is of we een leidende rol spelen of accepteren dat anderen de wereld gaan leiden, zei hij.


Een wereldwijde verschuiving richting digitale valuta’s

Zoals het geval is geweest bij veel hoorzittingen over cryptocurrencies en blockchain-technologie, zien we dat de democraten en de republikeinen recht tegenover elkaar staan.

Commissievoorzitter Mike Crapo waarschuwde dat Amerika duidelijke regels moet hebben die bedrijven en consumenten beschermen zonder innovatie te belemmeren. Veel republikeinse commissieleden benadrukten de concurrentie met China, dat veel verder lijkt te gaan met een digitale yuan dan de VS met een digitale dollar. Dat kan betekenen dat China de wereld economie in handen kan krijgen.

Aan de andere kant stonden veel democraten van de commissie wantrouwig tegenover de herhaalde beweringen dat technologie kwetsbare groepen zou helpen. “Het is moeilijk om revolutionaire technologische producten of diensten te bedenken die de mensen daadwerkelijk hebben geholpen”, zei Sherrod Brown. “Waarom zouden we in vredesnaam technologie vertrouwen met ons banksysteem?’

In veel opzichten zijn dit onvermijdelijke gespreksonderwerpen. De interesse voor een centrale digitale valuta is duidelijk aanwezig. Zeker omdat niemand in de commissie blij is met het huidige systeem. Wat op viel is dat de hoorzitting van vandaag meer leek te gaan over hoe de digitale valuta eruit moet te zien in plaats van of hij er wel moet komen. Dit geeft duidelijk de wereldwijde verschuiving richting digitale valuta’s weer.