Euro
Blockchain

Digitale Euro: Interesse ondanks onwetendheid en misvattingen

Uit een enquête van de Duitse centrale bank bleek dat de meeste Duitsers nog nooit van de digitale euro hebben gehoord. Van degenen die er wel van op de hoogte waren, dachten sommigen ten onrechte dat het een cryptocurrency was.

Hoewel er veel verhalen circuleren over een digitale euro van de Europese Centrale Bank (CBDC), is het nog steeds niet concreet.

Digitale euro trekt interesse, ondanks onduidelijkheid

De helft van de Duitsers die deelnamen in een recente enquête, zei dat ze zich kunnen voorstellen de digitale euro te gebruiken, ondanks dat velen er nog nooit van hebben gehoord of niet precies weten wat het is.

In een enquête van de Deutsche Bundesbank onder 2.012 mensen die op 4 juni werd gepubliceerd, zei 50% dat ze zich “zeker” of “waarschijnlijk” kunnen voorstellen de digitale euro te gebruiken.

Een kwart zei dat ze het “zeker niet” zouden gebruiken, ongeveer hetzelfde aantal zei dat ze het “waarschijnlijk niet” zouden gebruiken – 1% zei het niet te weten.

Respondenten over de vraag of ze de digitale euro zouden gebruiken – Bron: Deutsche Bundesbank

Drie van de vijf respondenten zeiden ook dat ze nog nooit iets over de digitale euro hadden gehoord, gelezen of gezien. Dat is bijna onvoorstelbaar als je bedenkt hoeveel nieuws er over dit onderwerp naar buiten is gekomen.

Van de overige respondenten, die er wel iets over hadden gehoord, zei ongeveer een kwart dat ze niet wisten wat het was – 16% dacht dat het een cryptocurrency was, terwijl bijna 30% dacht dat de digitale euro bedoeld was om contant geld te vervangen of geloofde dat contant geld zou worden afgeschaft als het werd ingevoerd.

Slechts 17% antwoordde correct dat het een vorm is van digitaal eurogeld dat door de centrale banken van Europa wordt uitgegeven en dat volgens de ECB beschikbaar zou zijn naast andere betaalmethoden, zoals contant geld.

Respondenten hun geloof in de digitale euro. Bron: Deutsche Bundesbank

President Joachim Nagel van de Bundesbank zei in een verklaring dat uit de enquête blijkt dat “er nog veel informatie moet worden verstrekt.”

Privacy de grootste zorg voor digitale euro

Het waarborgen van een betere privacy ten opzichte van bestaande digitale betalingsopties was voor respondenten de belangrijkste functie, waarbij meer dan driekwart dit als “zeer belangrijk” of “belangrijk” beoordeelde.

Meer dan 70% vindt het belangrijk dat de CBDC gebaseerd is op Europese infrastructuur, terwijl meer dan 60% het belangrijk vindt dat de digitale euro door de overheid wordt uitgegeven, net als contant geld, en dat er offline mee kan worden betaald.

Belangrijkste kenmerken van de digitale euro. Bron: Deutsche Bundesbank

“Europese centrale banken hebben geen interesse in gebruikersgegevens”, aldus Nagel. Hij beweerde dat de digitale euro de privacy “veel effectiever zou beschermen dan huidige commerciële betalingsoplossingen.”

De ECB beweert dat de digitale euro offline kan worden gebruikt en dat transactiegegevens “alleen bekend zouden zijn bij de betaler en de ontvanger.”

Het project bevindt zich momenteel in een voorbereidingsfase die naar verwachting in oktober 2025 zal worden afgerond. De focus ligt hierbij op het afronden van regels en het vinden van mogelijke uitgevers.

Vorig jaar juni heeft de Europese Commissie een ontwerpverordening ingediend met een wettelijk kader voor de digitale euro en een voorstel om het gebruik van contant geld te waarborgen.

Burkhard Balz, bestuurslid van de Bundesbank die verantwoordelijk is voor het project digitale euro, zei in een verklaring dat mensen volgens de huidige plannen “op zijn vroegst in 2028 hun eerste betalingen met de digitale euro kunnen doen.”

Blockchain nieuws

Storm Partners lanceert nieuwe Web3-innovatie-sandbox “Lightningbox” in Genève
Nigeria blijft bovenaan Google-zoekopdrachten voor “Bitcoin” ondanks hardhandig optreden
Australische overheid verbiedt gebruik van crypto en creditcards voor online gokken
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt