Bitcoin Kazachstan
Blockchain

Digitale Tenge in Kazachstan: Een succesvolle proef en toekomstige plannen

In Kazachstan is een belangrijke doorbraak bereikt in de financiële technologie met de succesvolle proef van de digitale Tenge, de digitale munteenheid van de centrale bank (CBDC). Na een maand van testen, is het project als succesvol verklaard, met veelbelovende plannen voor 2024.

Digitale Tenge ingezet voor innovatief doel

Tijdens de proefperiode werd de digitale Tenge ingezet in Almaty voor een innovatief doel: het verstrekken van gratis lunches aan schoolkinderen. Dit werd mogelijk gemaakt door de Onay-kaart, oorspronkelijk ontworpen voor openbaar vervoer, te gebruiken voor de transacties, met Kazpost als tussenpersoon.

Een andere grote stap in het project was de samenwerking met vier lokale banken en internationale betaalgiganten Visa en Mastercard. Samen verstrekten ze plastic kaarten aan geselecteerde focusgroepen. Deze kaarten maakten het mogelijk om zowel online als persoonlijk aankopen te doen en geld op te nemen, waarbij handelaars de optie hadden om digitale Tenge direct te accepteren of om te zetten in ‘non-cash’ Tenge.

Ook integratie in bestaande systemen

Deze digitale munteenheid werd ook geïntegreerd in bestaande kassa- en QR-systemen, wat betekent dat de kaarten niet alleen in Kazachstan, maar ook daarbuiten functioneel waren. Dit niveau van interoperabiliteit is een primeur voor een CBDC.

Verder werden er experimenten uitgevoerd met de digitale Tenge, zoals grensoverschrijdende betalingen via SWIFT en de uitgifte van door CBDC ondersteunde stablecoins op platforms zoals Binance en KASE. De digitale Tenge werd ook gebruikt voor het tokeniseren van goud, het innen van BTW via slimme contracten, en er werd zelfs een ‘move-to-earn’-app getest.

Ambitieuze doelen zijn gesteld

Voor 2024 hebben de Nationale Bank van Kazachstan en de National Payment Corporation of Kazachstan (NPCK) ambitieuze doelen gesteld. Ze streven ernaar het aantal bemiddelende banken te vergroten en meer gedecentraliseerde financieringstoepassingen te ontwikkelen. Er zijn ook plannen om offline transacties op grote schaal mogelijk te maken, wat de financiële inclusie in het land zou vergroten, vooral in gebieden met beperkte internetverbinding.

Deze agentschappen willen ook hun deelname aan grensoverschrijdende betalingsprojecten uitbreiden en richten zich op regelgevende en wetgevende doelstellingen. Verder staat het vergroten van digitale beveiliging en verwerkingssnelheid hoog op de agenda.

Tot slot benadrukte NPCK-CEO Binur Zhalenov in een interview dat de digitale Tenge niet zal worden gebruikt voor toezicht op gebruikers, wat een belangrijk aspect is in de toenemende zorgen over privacy en digitale veiligheid.

Blockchain nieuws

Jonge Amerikanen geven voorkeur aan cryptocurrencies boven aandelen
ZachXBT weigert hulp aan beleggers van gestopte Memecoin
Russen handelen voor miljarden in crypto: wat moeten we daarvan vinden?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers in vrije val, wat is er aan de hand?
‘Bitcoin koers gaat dalen na de halving’
Crypto analisten: Ripple (XRP) is klaar voor een Gigantische koersstijging