Bitcoin groen, Bitcoin stijgt
Bitcoin

Dit heeft Bitcoin nodig voor nieuwe all-time highs

Bitcoin zit sinds het bereiken van de all-time high van 73.800 dollar in maart in een neerwaartse spiraal. Om nieuwe koersrecords te bereiken moeten er voor Bitcoin een paar dingen “veranderen” op het financiële wereldtoneel. Ten eerste moet de inflatie in de Verenigde Staten omlaag, maar ook de wereldwijde liquiditeit kan een boost gebruiken.

Die twee zaken gaan we vandaag nader onder de loep nemen.

Komende vrijdag cruciaal voor Bitcoin

Het eerste wat Bitcoin nodig heeft is een lagere inflatie. In december 2023 verklaarde de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) de overwinning op de inflatie.

Meteen daarna schoten de koersen op de financiële markten omhoog en was er sprake van een zogenoemd wealth effect. Investeerders voelden zich rijk en gingen daardoor meer uitgeven, waardoor de inflatie weer begon te stijgen, zoals we dat in Q1 2024 zagen gebeuren.

Door het stijgen van de inflatie, namen de verwachtingen voor het aantal renteverlagingen van de Federal Reserve sterk af. Aan het begin van 2024 werden er nog 6 verwacht, nu zijn dat er nog 1-2.

Dat zien we ook terug in de betting-markets van Kalshi. De stijging van de inflatie en de daling van het aantal verwachte renteverlagingen, heeft waarschijnlijk de Bitcoin koers omlaag gedrukt.

Aantal renteverlagingen 2024. Bron: Kalshi.com

Nu zagen we de afgelopen weken de CPI en PPI inflatie lager dan verwacht binnenkomen in Amerika, wat hoop geeft op snelle(re) renteverlagingen. Komende vrijdag staat met de PCE Price Index de favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve op het programma.

Valt die lager uit dan verwacht? Dan is dat wellicht de bevestiging die we nodig hebben voor een eerste renteverlaging in september. Dat zou Bitcoin in theorie richting een nieuwe all-time high kunnen duwen, maar er is meer nodig.

Wereldwijde liquiditeit moet omhoog voor Bitcoin

Een hele belangrijke factor voor de Bitcoin koers is de wereldwijde liquiditeit. Die schoot vanaf de bodem van Q4 2022 omhoog, maar is nu tegen een plateau aangelopen. De wereldwijde liquiditeit geeft in feite aan hoeveel kapitaal er in de wereld beschikbaar is voor investeringen.

Zoals je kunt zien kwam de bodem in 2022 perfect overeen met die van Bitcoin en begon de digitale munt daarna met de liquiditeit mee te stijgen. Nu steeg de inflatie in Q1 2024 in Amerika en daar had ook de liquiditeit last van.

Zodoende begon deze wat te dalen en verloor Bitcoin zijn positieve momentum. Als de liquiditeit in de tweede helft van 2024 kan oppikken, dan kan dat Bitcoin in theorie weer richting een nieuwe all-time high brengen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Mt. Gox verstuurt nog meer Bitcoin: Terugbetalingen bijna voltooid
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Deze indicator voorspelt een reusachtige Bitcoin koersstijging
Meer nieuws

Meest gelezen

Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Elon Musk: Amerika gaat failliet
Bitcoin opleving snel ten einde volgens JPMorgan-analisten