China economie
Stablecoin

Dit is hoe de Chinese CBDC er momenteel voorstaat

Zhou Xiaochuan, voormalig gouverneur van de Chinese centrale bank, heeft aangegeven dat China aandacht moet besteden aan veiligheid, het laag houden van de kosten en het voorkomen van misbruik bij het ontwikkelen van de digitale munt van de centrale bank; de digitale yuan waarvan de implementatie nog altijd niet vlekkeloos verloopt.

De cruciale rol van veiligheid

Tijdens een forum in Beijing benadrukt Zhou op donderdag het voortdurende belang van veiligheid in de financiële wereld, met name met betrekking tot valuta. Hij merkt op: “Naarmate de technologiekosten dalen en systemen gebruiksvriendelijker worden, verminderen ook de kosten van misbruik.”

Verder benadrukt Zhou dat het voorkomen van misbruik niet alleen gaat over het tegengaan van witwassen van geld, maar ook over het bestrijden van wapenhandel en illegale drugs zoals fentanyl. Hij wijst erop dat deze criminele activiteiten vaak gebruikmaken van cryptocurrency’s en stablecoins voor betalingen, wat gerichte preventiemaatregelen essentieel maakt.

De People’s Bank of China heeft haar Centrale Bank Digitale Valuta (CBDC), de e-CNY, getest en een pilot-app gelanceerd in januari 2022. Sinds het begin van de digitale yuan-pilots eind 2019 heeft de PBOC het proefproject uitgebreid naar minstens 26 locaties in 17 steden en provinciale regio’s, waaronder Beijing, Shanghai, Shenzhen en Suzhou, zoals gemeld door het staatspersbureau Xinhua in april.

China’s tweelaagse e-CNY systeem

Zhou benadrukt de noodzaak voor China om het e-CNY in een tweelaags systeem te blijven hanteren, waarbij het e-CNY-systeem is opgebouwd volgens een tweelaagse structuur. Op de eerste laag staat de PBOC voor de uitgifte, terwijl de tweede laag bestaat uit commerciële instellingen, waaronder commerciële banken, internetplatformbedrijven en telecommunicatiebedrijven.

Dit ontwerp bevordert een “dynamische evolutie” van de digitale munt, wat betekent dat het systeem voortdurend verbeteringen in dienstverlening en innovatie stimuleert via concurrentie tussen de verschillende entiteiten. Dit aspect is met name cruciaal voor een groot land.

Zhou benadrukt ook dat grensoverschrijdende transacties een belangrijke focus zijn voor centrale bank digitale valuta’s (CBDC’s), waarbij zowel technologie als beleidsrichting van essentieel belang zijn.

Een interessante ontwikkeling is dat Hongkong actief bezig is met het testen van de e-CNY voor grensoverschrijdende betalingen. Ze zijn al begonnen met de tweede fase van technische tests om dit op te nemen in hun lokale betalingssysteem, zoals aangegeven door een overheidsfunctionaris vorige maand.

Stablecoin nieuws

Dreigt Tether zijn koppositie in de stablecoin-markt te verliezen aan USDC?
Tether Holdings boekt recordnettowinst en verhoogt vermogen aanzienlijk
USDC van Circle overtreft Tether’s USD in aantal transacties
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC