Altcoin, Bitcoin

Zo kan het conflict tussen Rusland en Oekraïne de cryptomarkt beïnvloeden

In het geval van een oorlog tussen Rusland en Oekraïne zullen de prijzen in de Bitcoin– en altcoin-markten waarschijnlijk dalen. Dit zijn de laatste ontwikkelingen.


Oorlog in Oekraïne

Oekraïne heeft een hoog agrarisch productiepotentieel met dank aan haar grote landbouwgebieden. Mede daardoor is het goed voor 30% van de wereldwijde productie van maïs. Het Oost-Europese land is een producent van veel producten en ligt daarnaast ook op een strategisch belangrijke route.

Er wordt gedacht dat Russische banken in het land zullen worden gesloten nadat ze door de regering zijn bedreigd. Bovendien wordt er gezegd dat er mogelijk een verkoop is van Russische aandelen, vooral in banken.

Daarnaast blijft de mogelijkheid dat buitenlandse investeerders Oekraïne verlaten, wat de beurs onder druk zet. Landen over de hele wereld vragen hun burgers om Oekraïne te verlaten, terwijl Franse functionarissen zeggen dat Rusland uit Swift moet worden verwijderd. Rusland daarentegen ziet de blockchain technologie aangedreven door crypto valuta’s als een alternatief voor het Swift-netwerk.

De huidige Oekraïense regering, die goede betrekkingen met de westerse wereld probeert aan te knopen, krijgt serieuze steun van de EU. Afgezien van schuldbetalingen aan Europese banken, is het de bedoeling dat Rusland wordt uitgesloten van de wereldhandel.

Rusland kondigde in 2018 aan dat het van plan was om een eigen Swift te maken met blockchain technologie. Poetin is er echter niet in geslaagd om dit succesvol uit te voeren. Hij ontsloeg in de afgelopen twee decennia veel programmeurs, zoals Pavel Durov.

Rusland heeft geen ander alternatief dan Bitcoin of altcoins te kopen en voorlopig vast te houden. Rusland kan echter waarschijnlijk nog steeds handelen of de wereldhandel voortzetten via crypto valuta markten. Dit kunnen ze doen omdat het land goudreserves heeft. Maar dat soort handel zou natuurlijk veel beperkter zijn dan Swift.


Wil jij Crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Bitcoin, olie en gas

De olieprijzen zullen naar verwachting kort stijgen, zoals in 2014 toen Rusland de Krim binnenviel. Echter, net als voorheen, zal het probleem opgelost worden kort nadat Saoedi-Arabië meer verkoopt op de markt. Experts melden dat een vergelijkbare daling te zien is in de gasprijzen.

Het is bekend dat Qatar onlangs gesprekken heeft gevoerd met de EU over gas. Analisten voorspellen dat de prijs van Bitcoin zal stijgen als de crisis groter wordt. De reden waarom deze mening door veel analisten wordt gedeeld, is dat de Bitcoin gemakkelijk overdraagbaar is.

Aangezien de uitstroom van contant geld uit landen verboden is, vooral in het geval van oorlog, zal het voordeel van Bitcoin en altcoins naar voren komen. Er wordt gedacht dat er meer toegang zal zijn tot cryptomarkten. Dit gaat samen met de toename van de kwetsbaarheid van zwakke economieën.


Volatiliteit kan aanhouden

De polarisatie tussen landen veroorzaakt door de spanningen tussen Oekraïne en Rusland en de onzekerheid veroorzaakt door het renteverhogingsproces van de FED troffen de Bitcoin- en altcoin-markten het hardst op 24 januari. Op deze dag daalde de Bitcoin tot onder de $33.000.

Ethereum zakte ook naar $2.103. De twee meest waardevolle crypto valuta’s op basis van marktkapitalisatie daalden met bijna 50% ten opzichte van de niveaus die ze op 10 november bereikten. De schade die voor crypto valuta’s was veroorzaakt, lijkt in de huidige situatie enigszins te zijn hersteld. Deskundigen denken echter dat zeer volatiele bewegingen op de cryptomarkten zullen blijven bestaan.