Dit is waarom Bitcoin afgewezen werd op $11.500

De Bitcoin prijs daalde deze week twee keer snel nadat het de $11.500 had overschreden. Wat veroorzaakt deze koersdalingen op dit niveau?

Enkele factoren zorgen waarschijnlijk voor de afwijzing rond dit niveau. De belangrijkste factoren zijn verkoopopdrachten op BitMEX, een belangrijk weerstandsniveau en een dalende aandelenmarkt.


De Bitcoin koers daalde wanneer de aandelenmarkt rood kleurde

Op 14 oktober daalde de Dow Jones Industrial Average (DJIA) met 0,58%, nadat het daarvoor een kleine stijging had gezien.

Toen de trend op de Amerikaanse aandelenmarkt begon te verschuiven, noteerde de Bitcoin een scherpe daling. Binnen 15 minuten kende de Bitcoin een daling van 1,15%, van $11.518 naar $11.370.

Volgens de gegevens van Skew is de correlatie tussen de Bitcoin en de S&P 500 de afgelopen weken toegenomen. Daarentegen is de gerealiseerde correlatie tussen de Bitcoin en goud de afgelopen drie weken aanzienlijk afgenomen.

Bitcoin correlaties – Bron: Digital Asset Data

De gegevens suggereren dat de Bitcoin momenteel meer wordt gezien als een risico aandeel dan een safe haven aandeel. Of dit de Bitcoin kwetsbaar maakt voor een verdere terugval in het vierde kwartaal valt nog te bezien. Mede door een sterk derde kwartaal op de aandelenmarkt.


BitMEX uitverkoop

Sommige analisten zagen een piek in de verkoopdruk afkomstig van de crypto exchange BitMEX. Er kwamen grote shortposities op de markt. Voordat de eerste daling van $11.540 naar $11.280 plaatsvond, verschenen er veel short contracten van meerdere miljoenen dollars op BitMEX.

Zodoende steeg de openstaande rente van BitMEX van ongeveer $397 miljoen naar $414 miljoen, toen de prijsdaling plaatsvond.


Het $11.500 niveau is een weerstandsgebied geworden

De herhaaldelijke afwijzing van het $11.500 gebied heeft dit niveau op korte termijn veranderd naar een technisch weerstandsniveau. Na de strijd van de Bitcoin om boven de $11.500 te stijgen, zijn handelaren bang dat de koers toch weer terugzakt.

De ondersteuningszone van $11.300 is een belangrijke ondersteuningszone. Een daling eronder zou de Bitcoin naar de $10.600 kunnen laten zakken.

Toch blijft het vooruitzicht op middellange termijn van de Bitcoin positief. Dit wordt ondersteund door optimistische fundamentele indicatoren. Onderzoekers van Glassnode ontdekten dat 14% van de Bitcoin supply op accumulatie adressen wordt gehouden.

Het stijgende aantal investeerders dat de Bitcoin vasthoudt, waarschijnlijk voor op een langere termijn, is de belangrijke katalysator voor de Bitcoin op weg naar 2021. De onderzoekers zeiden:

“De Bitcoin accumulatie vertoont al maanden een constante opwaartse trend. $2.6 miljoen aan Bitcoin wordt momenteel bewaard op accumulatieadressen. Accumulatie adressen worden gedefinieerd als adressen die ten minste 2 inkomende tx’s hebben en nog nooit Bitcoin hebben uitgegeven. “

De toeloop van herhaalde verwerpingen van hetzelfde resistance niveau duidt op een afzwakkende korte termijntrend. Maar in de komende maanden suggereren verschillende on-chain datapunten de waarschijnlijkheid van een sterk marktherstel.