Bitcoin rood
Bitcoin

Dit is waarom Bitcoin de $10.000 grens niet weet te doorbreken

De Bitcoin prijs is vannacht opnieuw gestegen tot $10.000. Op de crypto exchange BitMEX steeg de prijs zelfs eventjes tot $10.180, maar dat duurde niet lang. De BTC prijs keerde namelijk snel weer terug naar $9.600. De afwijzing betekent dat de Bitcoin koers voor de derde keer in 30 dagen tijd is afgewezen op het weerstandsniveau van $10.000.

Er zijn een aantal factoren die mogelijk hebben bijgedragen aan de volatiliteit, namelijk: De Federal Reserve Market Committee vergadering, de liquidatie van $14 miljoen aan short contracten en de aanhoudende kracht van het weerstandsgebied van $10.000 – $10.500.

Volatiliteit op BitMEX – Bron: Tradingview

De Fed meeting

Vlak voor de plotselinge piek in volatiliteit hield de Fed haar FOMC vergadering. Tijdens de bijeenkomst verklaarde de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, dat de werkloosheid mogelijk de bodem heeft bereikt.

Sinds maart zijn institutionele beleggers terughoudend met het kopen van de aandelenmarkt. Dit door de problematische toestand op de arbeidsmarkt.

Het werkloosheidscijfer zou aanvankelijk in de dubbele cijfers blijven en dit was een groot probleem voor vermogende investeerders. Ter bescherming tegen het neerwaartse risico schuilden deze investeerders in veiliger alternatieven zoals obligaties met een laag risico. Powell zei:

“We willen dat investeerders risico’s inschatten zoals markten dat zouden moeten doen. Ook zei hij dat de Fed haar steun aan de economie door zal blijven zetten.”

Ondanks de positieve gegevens die uit de FOMC-bijeenkomst kwamen, daalden zowel de Amerikaanse aandelenmarkt als de Bitcoin prijs vlak na de vergadering. De kans is groot dat de daling te maken heeft met het besluit dat de rente nog minimaal 2 jaar rond de nul-grens blijft. Ook de onderstaande uitspraak hielp niet mee in het positivisme.

“De gezondheidscrisis die voortduurt zal zwaar wegen op de economische activiteit, werkgelegenheid en inflatie op de korte termijn, en dit betekent aanzienlijke risico’s voor de economische vooruitzichten op de middellange termijn”, stelde de Fed in zijn toelichting.


Probeer vandaag nog crypto te verhandelen en mis nooit een kans om winst te maken! – Ga naar Stormgain.


$16 miljoen aan Bitcoin futures zijn geliquideerd

Binnen een periode van 30 minuten werd voor $14 miljoen aan Bitcoin-short contracten geliquideerd op BitMEX. Vergeleken met andere exchanges steeg de BTC koers op BitMEX met ongeveer $100 meer.

BitMEX liquidaties – Bron: Skew

Naast de $14 miljoen aan geliquideerde short-contracten werd nog eens $2 miljoen aan long contracten geliquideerd toen de koers weer terugzakte naar $9.600. In totaal werden in ongeveer een uur ongeveer $16 miljoen aan futures-contracten achter elkaar geliquideerd.

Door de daling van het spotvolume in de Bitcoin-markt sinds begin mei, heeft de futures-markt een groot deel van het dagelijkse BTC-volume ingenomen.

Wanneer tientallen miljoenen dollars aan futures-contracten worden geliquideerd in een zeer volatiele prijsbeweging in korte tijd, kan dit ertoe leiden dat de Bitcoin koers snel naar een van beide richtingen beweegt.


Bitcoins sterke weerstand

Tot slot beschrijven we het sterke weerstandsniveau waar BTC nu al tijden tegen aan hikt. Sinds 2019 fungeert het gebied van $10.000 – $10.500 als een sterke weerstandszone. Elke keer dat de prijs uit dit bereik probeerde te breken, zagen we een flinke terugval.

Waar $9.850 ook even als weerstand gelde lijkt deze nu gebroken. Allene de 10.000 en de 10.500 dollar weerstand lijkt nu nog in takt.

Op de korte termijn kan de plotselinge opleving de weerstandsbarrière die BTC moet doorbreken verzwakken om vanuit daar een flinke prijsstijging te starten. Echter laat de weerstand ook zien dat Bitcoin kwetsbaar is voor een sterke pullback.

 

Bitcoin nieuws

Expert voorspelt miljardeninstroom voor Hongkongse Bitcoin ETF
De decentralisatie van Bitcoin wankelt, volgens CTO van Komodo
SkyBridge Capital oprichter voorziet Bitcoin koers van $200.000 in 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins