Regulatie

Dit zouden de gevolgen zijn van negatieve rentetarieven

De Britse centrale bank overweegt een negatieve rente in te voeren. Deskundigen denken na over wat dit voor burgers kan betekenen.


Negatieve rentetarieven om economie te laten herstellen

De Bank of England stuurde gisteren een brief naar de banken met de vraag of ze klaar waren voor negatieve rentetarieven.

Het Monetary Policy Committee van de Bank of England wil een idee krijgen van de gevolgen van negatieve rentetarieven voor de Britse economie. Deze is hard getroffen door het coronavirus. De gouverneur van de centrale bank, Andrew Bailey, zei gisteren dat het langer kan duren dan verwacht voordat de economie zich herstelt van de pandemie.

In de brief werd gezocht naar “informatie om de operationele gereedheid van bedrijven en de uitdagingen met mogelijke implementatie te begrijpen, met name wat betreft technologische mogelijkheden.” De commissie besluit op 5 november of de rente wordt aangepast.

Maar wat betekent dit in de praktijk? Een negatieve rente betekent dat de centrale banken financiële instellingen kosten in rekening brengen. Aangezien het dan geld zou kosten voor banken om kasreserves aan te houden, zouden ze hun klanten aanmoedigen om geen geld bij hen te storten. Dat zou meer uitgaven en risicovoller gedrag stimuleren. Beiden zouden de economie weer op gang moeten krijgen.

Een gevolg kan zijn dat banken, in een poging om hun klanten de kosten op te dringen, deposito’s gaan vragen. Dit gebeurt namelijk ook in sommige Scandinavische landen die negatieve rentetarieven hebben ingevoerd.


Verdeelde meningen

“Ik denk niet dat het zover zal komen dat banken consumenten kosten in rekening brengen. Maar het zal spaarders zeker niet aanmoedigen om contant geld aan te houden”, zei Simon Peters, een marktanalist bij de sociale handelssite eToro. Peters stelt zich voor dat leningen en hypotheken goedkoper zouden zijn – als banken hun geld uitlenen.

Ondertussen vertelde Yuval Reisman, CEO en medeoprichter van YRD Capital, een cryptohedgefonds dat opereert vanuit Londen, ons dat hij onzeker is. “Als dat zo is, zou dat nog een klap zijn voor de consument. De rentetarieven zijn momenteel namelijk al extreem laag.

Harold Montgomery, hoofd van de intercontinental money writing service, Wirex USA, zei dat banken klanten die geld bij de bank plaatsen, kosten in rekening zullen brengen. “Als continentaal Europa een voorbeeld is.” Hij zei het volgende:

“Dit betekent dat als je 100 pond stort, het elke maand in waarde zal dalen. Het kost dan geld om het daar te bewaren. Dit heeft het effect van dwingende uitgaven, aangezien mensen de waarde van hun geld willen realiseren voordat het afneemt.”

Rob Viglione, medeoprichter en CEO van Horizen Labs, vatte de zaken netjes samen. “Niemand weet echt wat er zal gebeuren met negatieve rentetarieven”, zei hij. Viglione haalde een onderzoek aan dat aangeeft hoe lage rentetarieven leiden tot meer investeringen in risicovolle activa. “Dus we kunnen ons alleen afvragen hoe negatieve rentetarieven ieders financiële leven op lange termijn zullen verknoeien.”

Verhoogde investeringen in risicovolle activa zoals, crypto? Bitcoin-houders zijn hoopvol. Maar nu de Brexit op de loer ligt, neemt de Britse regering risico’s namens al haar burgers.