Bitcoin

Dominantie van Bitcoin daalt onder de 40%

Sommige critici beweren dat Bitcoin zijn voorsprong op de concurrentie verliest, al denken andere dat het altcoin seizoen nabij is.


Naderend dieptepunt

De marktdominantie van Bitcoin blijft dalen. Het bereikte deze week zelfs een dieptepunt van onder de 40%. Dat is heel dicht bij het laagste punt ooit van 36,7% in januari 2018, volgens gegevens van TradingView.

De marktdominantie verwijst naar de verhouding tussen de marktkapitalisatie van Bitcoin en de totale crypto marktkapitalisatie.

Het is niet de eerste keer dat de dominantie van de Bitcoin is gedaald in 2021. In mei was het percentage gedaald tot 40,3% en in september naderde het hetzelfde niveau.

Bitcoin criticus en Europac voorzitter Peter Schiff twitterde hierover op 29 december en zei dat Bitcoin “zijn first-mover concurrentievoordeel verliest”.


Bitcoin maakt plaats voor het altcoin seizoen

Een onderzoek van TradingPlatforms stelde dat de gegevens een aanstaand “alt-seizoen” kunnen betekenen. In de afgelopen zeven jaar is de dominantie van de altcoin markt verdrievoudigd van 21% in 2014 tot ongeveer 60% deze maand.

De marktdominantie van Ethererum (ETH) blijft met bijna $500 miljard boven de 20%. In het afgelopen jaar is de marktdominantie van ETH verdubbeld vanaf 10%.

In een tweet van 24 december beweerde Crypto analist “Altcoin Sherpa” dat het “alt-seizoen” al een heel jaar aan de gang is. Hierbij werd verwezen naar een grafiek die de marktdominantie van de Bitcoin volgt. De grafiek suggereert dat de neerwaartse trend zich zou kunnen voortzetten.


De invloed van institutionele beleggers

Het valt nog te bezien of institutionele investeringen de dominantie van Bitcoin weer kunnen versterken. In een interview op 28 december met CNBC zei Noelle Acheson, hoofd marktinzichten van Genesis Trading, dat ze sterke signalen kon zien dat de institutionele crypto investeringsgroei in 2022 zou versnellen. Ze zei dat de deze groei in de crypto wereld in de afgelopen 12 maanden verbazingwekkend was.

In oktober verklaarden analisten van JPMorgan dat de Bitcoin rally werd aangewakkerd door een toegenomen focus van institutionele beleggers. Ze beweerden dat “deze institutionele beleggers terug lijken te keren naar Bitcoin.”

Volgens on-chain gegevens van Glassnode is het korte termijn aanbod van Bitcoin met 32% afgenomen. Toch hebben lange termijn houders in 2021 16% aan Bitcoin toegevoegd aan hun wallet.

Bitcoin nieuws

SkyBridge Capital oprichter voorziet Bitcoin koers van $200.000 in 2024
Bitcoin-prijs klimt naar 65.000 dollar na gematigde reactie Iran op Israëlische aanval
Bitcoin-transactieomzet overtreft Ethereum in aanloop naar Bitcoin halving
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving