Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Duitse bankgigant Commerzbank vraagt crypto licentie aan

Een van de grootste banken in Duitsland heeft bevestigd dat het eerder dit jaar een lokale crypto-licentie heeft aangevraagd.

Primeur in de Duitse bankensector

Dit is de eerste keer in het land dat een grote bank een stap zet in de richting van cryptocurrencies. Een woordvoerder van Commerzbank bevestigde op 14 april aan de lokale media-outlet Börsen-Zeitung dat het de crypto-bewaarvergunning in het eerste kwartaal van 2022 heeft aangevraagd. Indien goedgekeurd, zou de bank gemachtigd zijn om exchange diensten aan te bieden, samen met de bewaring en bescherming van crypto munten.

Commerzbank bedient meer dan 18 miljoen klanten en meer dan 70.000 institutionele klanten. Het crypto aanbod zal voornamelijk gericht zijn op haar institutionele klantenbestand.

Sinds 1 januari 2020 moet elk bedrijf dat in Duitsland crypto diensten wil aanbieden eerst goedkeuring vragen aan de Federale Financiële Toezichthoudende Autoriteit, ook wel bekend als BaFin.

Momenteel hebben slechts vier bedrijven goedkeuring. Echter stelt BaFin dat er meer dan 25 aanvragen in behandeling zijn van bedrijven die crypto bewaardiensten willen aanbieden. Coinbase Duitsland was de eerste die in juni 2021 door de toezichthouder werd goedgekeurd. Het in Berlijn gevestigde financiële technologiebedrijf Upvest was in maart de laatste die een licentie kreeg.

Verleden in de crypto wereld

Commerzbank was in 2018 al betrokken bij blockchain-projecten. Het jaar daarop, 2019, voerde het enkele van de eerste transacties uit op een beveiligingsleenplatform Distributed Ledger Technology met andere grote banken.

In augustus 2021 is het bedrijf een partnerschap aangegaan om op blockchain gebaseerde digitale marktplaatsen te ontwikkelen voor bestaande assets zoals kunst en onroerend goed. Duitsland heeft in 2021 een reeks hervormingen, regelgeving en verdere acceptatie van blockchain-technologie en cryptocurrencies geïntroduceerd.

Duitse investeerders zijn ook enthousiast over het aannemen van crypto. Een rapport van KuCoin in maart onthulde dat 44% van de Duitsers in cryptocurrencies wil investeren. Bovendien verhandelt 37% van de Duitse crypto investeerders al meer dan een jaar crypto munten.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten