Bitcoin Nieuws

Economen voorzien crisis: goed nieuws voor Bitcoin of niet?

Bitcoin verscheen ten tonele tijdens de kredietcrisis, zo’n tien jaar geleden. De jaren daarna werden in veel landen gekenmerkt door economische recessie. Economen stellen dat de huidige situatie opnieuw niet veel goeds voorspelt, en dus houden velen rekening met een nieuwe klap. Toen de vorige crisis op zijn hoogtepunt was, was Bitcoin alleen bekend bij een klein groepje tech-fanaten. Toch heeft het een behoorlijke rol gespeeld in de financiële wereld in de jaren daarna. De huidige Bitcoin-marktwaarde is meer dan $130 miljard, en daarnaast is de markt meer dan ooit verbonden met fiat-valuta’s. Het is dan ook aannemelijk dat de volgende crisis een groot effect zal hebben op de prijs van Bitcoin – de vraag is alleen: in goede of slechte zin?


Crisis in aantocht

Inmiddels zijn de meeste gerenommeerde economen het er wel over eens: de kans op een nieuwe crisis in 2020 is. Het Amerikaanse medium CNBC berichtte onlangs dat een van de belangrijke economische panels haar verwachtingen ook naar beneden had bijgesteld. 80% van de leden van het NABE (National Association for Business Economics) voorzagen in de recente polling van september een kans op tragere economische groei in het komende jaar. Enkele maanden geleden was dat percentage nog 60%.

Volgens de experts is vooral de handelsoorlog tussen China en Amerika een groot risico, en de reden dat ze pessimistischer zijn geworden over de economie. De Amerikaanse president Trump blijft alsmaar meer invoerheffingen toevoegen op Chinese producten. President Xi van China reageert met soortgelijke maatregelen, waardoor handel tussen de twee economische reuzen spaak loopt. Ook Europese exporteurs moeten het inmiddels ontgelden. De Amerikaanse regering koos onlangs voor extra heffingen over ruim $7,5 miljard aan Europese producten. Deze praktijken vormen het grootste risico voor economische groei, zo stelt het NABE. Ook het vertrouwen van investeerders daalt door de constante spanningen op handelsgebied. Niettemin staan de aandelenkoersen momenteel nog altijd erg hoog.

Volgens de onderzoekers is de kans klein dat een nieuwe crisis in 2019 zal beginnen. Echter denkt 24% dat een nieuwe recessie zal ontwikkelen in medio 2020, terwijl 69% van de panel-leden gaf aan een nieuwe recessie te verwachten tegen medio 2021. Het is echter belangrijk niet te veel waarde aan die percentages te hechten. De economie voorspellen is historisch gezien een schier onmogelijke opgave gebleken.


Satoshi’s opvatting

Tijdens de crisis van 2008-2009 was Bitcoin nog een onbekend concept voor vrijwel iedereen. Toch lijkt het erop dat de bedenker of bedenkers genaamd “Satoshi Nakamoto” de timing voor de publicatie bewust kozen. In het eerste Bitcoin-block programmeerde hij de volgende tekst:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

Die tekst verwijst naar de voorpagina van de New York Times van 3 januari 2009. Het artikel op die voorpagina beschreef hoe banken zogenaamde ‘bailouts’ van de Bank of England ontvingen, om een economische catastrofe in het land (en de wereld) te voorkomen. Volgens veel critici is dit een symptoom van een mislukt economisch systeem, en moet er een alternatief gevonden worden voor de hegemonie van centrale banken en hun geldpersen. Satoshi lijkt die mening te delen. Sterker: hij lijkt te willen aangeven dat Bitcoin die oplossing kan zijn.


Bitcoin: het digitale goud?

Echter zijn de mogelijkheden van Bitcoin als betaalmiddel of wereldwijde valuta beperkt. Zo heeft het netwerk problemen met grote aantallen transacties, die hoge kosten tot gevolg hebben. Daarom vinden steeds meer mensen dat Bitcoin beter kan worden gezien als “het digitale goud”. Dat impliceert dat BTC (net als goud) een waardestijging kan verwachten in tijden van crisis. Goud is namelijk een bekende ‘safe haven’, een veilige investering die waardevast is in tijden dat andere activa hun waarde zien dalen. Toch zijn een aantal problemen met de vergelijking tussen goud en Bitcoin.

Ten eerste weten we niet precies hoeveel goud er nog in de grond zit. Bij Bitcoin is dat anders. Van de 21 miljoen bestaande coins zijn er momenteel, om precies te zijn, 18.072.137 gemined. Dat betekent dat er nog een kleine drie miljoen te winnen zijn, geen coin meer of minder. Ook is Bitcoin niet tastbaar en kan een inbreker ze dus niet meenemen uit een kluis. Bovendien is het ook veel makkelijker om waarde te versturen in Bitcoin dan in goud. Daar staat tegenover dat goud tot glimmende voorwerpen gesmeed kan worden – Bitcoins uiteraard niet. Ook wordt goud al sinds 700 v.C. wordt gebruikt voor munten en andere objecten die waarde impliceren. Met andere woorden, men erkent al 2500 jaar de waarde van goud. Ook dat ligt uiteraard heel anders voor Bitcoin en andere digitale valuta’s.


Investeerders overwegen

Kortom, er zijn veel verschillen tussen Bitcoin en goud waardoor de koersen niet hetzelfde zullen ontwikkelen in een nieuwe crisis. Het is wellicht verstandig om niet te veel vast te houden aan vergelijkingen tussen digitale valuta’s en edelmetalen. Ze hebben immers beide heel verschillende eigenschappen die de waarde bepalen. Omdat Bitcoin nog geen enkele crisis volledig heeft meegemaakt, blijft het effect daar afwachten. Van goud weten we dat veel investeerders erop terugvallen als alle andere investeringen te riskant zijn. Het is te hopen voor crypto-houders dat zij ook Bitcoin op die manier zullen benaderen in toekomstige crises. In dat geval zal de totale marktwaarde vele malen vermeerderen, en zal de Bitcoin-koers onvermijdelijk ook stijgen.

Echter zou het ook kunnen dat de volatiliteit van de afgelopen jaren grote investeerders afschrikt. Tot dusver blijven zij grotendeels weg van de Bitcoin-markt vanwege het grote prijsrisico. Hoewel de potentiële winst gigantisch is, lijkt zij BTC vooralsnog geen aantrekkelijke optie te vinden. Het is afwachten of dat gaat veranderen als er de nieuwe crisis om de hoek komt kijken.

 

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers is opvallend stabiel vlak voor de maandelijkse sluiting Bitcoin koers is opvallend stabiel vlak voor de maandelijkse sluiting
CFTC voorzitter: “Bitcoin koers kan verdubbelen met duidelijke regelgeving” CFTC voorzitter: “Bitcoin koers kan verdubbelen met duidelijke regelgeving”
Investeerders verkopen massaal hun Euro en Pond voor Bitcoin Investeerders verkopen massaal hun Euro en Pond voor Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin koers maakt zich op voor een grote uitbraak De Bitcoin koers maakt zich op voor een grote uitbraak
Gaat de XRP-prijsvoorspelling van The Simpsons uitkomen? Gaat de XRP-prijsvoorspelling van The Simpsons uitkomen?
Gokhshtein: De Ripple koers zal Exploderen als dit gebeurt Gokhshtein: De Ripple koers zal Exploderen als dit gebeurt
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten