Changpeng Zhao (CZ)
Exchange, Regulatie

Eerste details rechtszaak SEC tegen Binance druppelen binnen

De aankondiging van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) dat het een rechtszaak tegen Binance, Binance.USD en Binance CEO Changpeng Zhao (CZ) is begonnen mag voor een deel een verrassing heten, maar de focus van de SEC op Binance is iets waar de industrie wel op de hoogte van was.

Changpeng Zhao reageerde meteen na het nieuws met de woorden: “De media krijgt de informatie voordat wij het krijgen.”

‘Teleurstellend’

Binance noemt de rechtszaak “teleurstellend” in een nieuwe blogpost en onderstreept nog maar eens het falen van de SEC om duidelijkheid te scheppen op het gebied van wet- en regelgeving, waardoor ze een negatieve impact op de financiële innovatie hebben.

In een latere verklaring die per mail binnenkwam gaat Binance dieper in op enkele juridische kwesties, waarin het onder andere belooft om het gevecht met de SEC volop aan te gaan.

Swan Bitcoin CEO Cory Klippsten is minder zacht voor Binance. “Deze praktijken van Binance zijn in essentie publieke geheimen geweest, dus niemand die opereert in deze industrie kan verrast zijn door de aantijgingen”, aldus Klippsten.

Dat de SEC wel degelijk een zaak heeft blijkt wel uit een uitspraak van een compliance-medewerker van Binance uit 2018: “We opereren als een f*cking ongelicenseerde effectenbeurs in de Verenigde Staten bro.”

Vreemde praktijken

Je mag in de Verenigde Staten (en eigenlijk nergens ter wereld) zomaar zonder vergunningen een effectenbeurs openen. We spreken in de financiële wereld van een effect als er een zekere winstverwachting aan een financieel instrument hangt, die voortkomt uit de activiteiten van de uitgevende entiteit (bijvoorbeeld een aandeel van een bedrijf).

In dit geval lijken de medewerkers van Binance dus toe te geven dat zij ook doorhebben dat ze een effectenbeurs zonder licentie zijn. Voor veel tokens kan het op deze manier weleens einde verhaal worden, waardoor in theorie alleen Bitcoin over zou kunnen blijven.

Alleen van Bitcoin kunnen we op dit moment met zekerheid zeggen dat het niet als effect kwalificeert. Ook kwam in de zaak van de SEC tegen Binance de korte periode van Brian Brooks als CEO bij Binance naar voren.

“Wat duidelijk voor mij werd was dat CZ de CEO van BAM Trading was en niet ik. […] Ik realiseerde me, huh, ik ben niet degene die dit bedrijf draaiende houd en de missie waar ik me voor heb aangemeld is niet de missie. Zodra ik me dat realiseerde was ik weg”, aldus Brooks.

Exchange nieuws

LUNC koers stijgt na aankondiging van notering op Binance
De cryptocurrency exchange Coinbase ziet stijging in marktaandeel na Binance-saga
FTX krijgt groen licht om $873 miljoen aan crypto te dumpen
Meer nieuws

Meest gelezen

Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers
Deze 3 crypto’s kunnen enorm stijgen in december
Top 5 cryptomunten met potentieel voor sterke groei in December