Regulatie

Eerste ICO in Frankrijk goedgekeurd

De regulator in Frankrijk, de Autorité des Marchés Financiers, heeft het allereerste initiële muntenaanbod (ICO) goedgekeurd.


Tokenverkoop in het land

De verkoop van tokens waar fondsen mee worden binnengehaald is in het land toegestaan. Normaliter is dit echter business-to-business en niet open voor het hele publiek. Pas wanneer de Franse regulator officieel toestemming heeft gegeven mogen deze tokens direct aan het publiek worden verkocht. De Franse regulator heeft nu de allereerste ICO goedgekeurd, waardoor het mogelijk wordt om dit aan het publiek te gaan verkopen.


Onderneming French ICO

De instelling genaamd ‘French ICO’, ofwel Franse ICO, heeft de goedkeuring mogen ontvangen. In 2020 gaat de ICO-aanbieding van start, de instelling gaat de tokens verkopen van maart 2020 tot juni 2020.

De Franse regulator benadrukt echter wel dat het ICO-projecten een goedkeuring geeft en niet instellingen. Dit houdt in dat het bedrijf French ICO niet automatisch een ander ICO-project mogen gaan aanbieden in de toekomst. Deze zal eerst weer langs de Franse regulator moeten. Hiernaast krijgt een instelling toestemming voor maximaal 6 maanden voor de verkoop van tokens. Op de website van de regulator worden alle goedgekeurde ICO’s én een zwarte lijst weergegeven.


Bevordering ontwikkeling van ICO’s

De Franse regulator heeft een nieuw regime ontwikkeld die is bedoeld om de ontwikkeling van ICO-projecten te bevorderen. Dit is tevens enkel van toepassing op de zogenoemde utility-tokens en niet op security-tokens.

Door dit nieuwe regime kunnen uitgevende instellingen die een ICO willen lanceren een goedkeuring aanvragen bij de regulator. Om deze goedkeuring te ontvangen moet de instelling voldoen aan een aantal eisen. Zo moet de instelling allereerst in Frankrijk actief zijn. Hiernaast moet er een whitepaper door de instelling worden gemaakt die in overeenstemming is met artikel 712-2 van de algemene verordening van de Franse regulator. Ten derde moet er ook een procedure worden opgesteld om de door de ICO verzamelde fonsen te beschermen. Uiteraard moet er hierbij worden gedacht aan het anti witwasbeleid en de financiering van terrorisme.