Bitcoin

El Salvador: 14% bedrijven heeft Bitcoin transacties gedaan

El Salvador schreef in september 2021 geschiedenis door als eerste land ter wereld Bitcoin te adopteren als wettig betaalmiddel. Ondertussen zijn we meer dan een half jaar verder en komen we langzaam maar zeker meer te weten over het succes van de operatie.

De Kamer van Koophandel van El Salvador heeft tussen 15 januari en 9 februari een enquête uitgezet bij 337 bedrijven. Slechts 14 procent van die bedrijven geeft aan Bitcoin-transacties te hebben verwerkt. Meer dan 90 procent van de bedrijven geeft aan dat de adoptie van Bitcoin weinig effect had op hun omzet.


Betrouwbare resultaten?

Je kunt je afvragen in hoeverre de resultaten van het onderzoek van de Kamer van Koophandel betrouwbaar zijn. Uiteindelijk zijn er maar 337 bedrijven ondervraagd, wat geen heel indrukwekkende sample is. Maar het zijn cijfers en ze geven hoe dan ook een indicatie van de Bitcoin adoptie in het land.

71 procent van de bedrijven in het onderzoek waren micro- of kleinbedrijven, 13 procent kwalificeert als middelgrote bedrijven en 16 procent waren grote bedrijven. Het lijkt wellicht een mager resultaat, slechts 14 procent van de bedrijven die iets met Bitcoin heeft gedaan. Maar je moet bedenken dat El Salvador sinds 2001 onder een dollar-standaard opereerde.

De economie draait dus vooral op de relatief stabiele Amerikaanse dollar, waardoor een directe overstap op Bitcoin voor de meeste mensen niet noodzakelijk is. Dat Bitcoin binnen een half jaar alsnog deze resultaten weet te behalen is vanuit dat perspectief best indrukwekkend.


Wil jij Bitcoin verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


2022 belangrijk jaar voor El Salvador

De stap van president Nayib Bukele om de toekomst van zijn land volledig aan Bitcoin te verbinden blijft een risicovolle. Al verwacht Bukele zelf een hoop van 2022. Zo voorspelt hij een Bitcoin koers van 100.000 dollar, twee extra landen die Bitcoin adopteren als wettig betaalmiddel en een daverend succes voor de zogenaamde Vulcano-bonds.

Deze maand moeten de Vulcano-bonds gelanceerd worden, maar op dit moment lijkt dat allesbehalve zeker. Alle macro-onzekerheden die momenteel heersen met onder meer de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie zorgen voor twijfels.

Ook staat Bukele als spreker op de lijst voor de Bitcoin 2022 conferentie waar hij naar eigen zeggen met een “grote verrassing” zal komen. Wat dat precies betekent weet helemaal niemand, maar saai is het in ieder geval nooit met de flamboyante Bukele.

Bitcoin nieuws

Bitwise CIO: ‘Bitcoin ETFs zullen nog jaren kapitaal naar binnen trekken’
Bitcoin koers onder druk door macro-economische tegenwinden
Waarom crypto-experts voorspellen dat de Bitcoin koers veel verder gaat stijgen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen