Er komt een Scherpe Bitcoin prijsbeweging aan

De volatiliteit van de Bitcoin bereikt een dieptepunt van 16 maanden tijd, wat aangeeft dat er een scherpe prijs beweging voor de Bitcoin komt.


Put- en Call opties

De totale open interest van Bitcoin opties is gestegen tot 2 miljard. Dit ligt slechts 13% onder het hoogste punt ooit is. Eenvoudig uitgelegd stellen, Bitcoin derivaten opties beleggers in staat stabilisatie te kopen. Dit kunnen ze doen door call-opties, of put-opties te kopen.

Met derivatencontracten kunnen miners hun inkomen stabiliseren. Arbitrage- en market-making-bedrijven gebruiken de instrumenten ook om hun transacties te stabiliseren.

De volatiliteit is daarom een nuttige maatstaf die kan worden afgeleid uit de prijsstelling van BTC opties. Telkens wanneer handelaren een verhoogd risico op grotere prijsschommelingen waarnemen, zal de indicator omhoog gaan. Het tegenovergestelde doet zich voor in perioden waarin de prijs vlak is of als er mildere prijsschommelingen worden verwacht.

Volatiliteit is algemeen bekend als een angstindicator. De piek van 2019 op de bovenstaande grafiek viel samen met de piek van $13.880 op 26 juni. Deze werd gevolgd door een plotselinge daling van $1.400. De meer recente volatiliteitspiek van maart 2020 vond plaats nadat een er daling van 50% was in slechts 8 uur.


Indicatoren duiden op een grote prijsschommeling

Periodes van lage volatiliteit wisselen zich vaak of met enorme prijsbewegingen. Dit komt doordat een toenemende open interest van derivaten leidt tot grotere liquidaties wanneer zich een plotselinge prijsverandering voordoet.

Nu de Bitcoin koers al tijden vrij stabiel verhandeld wordt de kans dus steeds groter dat er een grote koersverandering aan zit te komen. De vraag is dan natuurlijk of de prijs gaat stijgen of gaat dalen. Als we kijken naar de fundamentele factoren dan lijkt de kans groot dat de koers zal gaan stijgen. Echter, de onzekerheid veroorzaakt door COVID en de Amerikaanse presidentsverkiezingen zouden wel eens roet in het eten kunnen gaan gooien.