“Er zijn meer dan 21 miljoen Bitcoins in de wereld”

Er zijn eigenlijk meer dan 21 miljoen Bitcoins in de wereld. Dit heeft ratingbureau Weiss beweerd als het kijkt naar grote exchanges.


Impopulaire mening van Weiss

In een tweet op 25 mei stelde Weiss – bekend om zijn controversiële cryptocurrency berichten – dat exchanges leverage gebruiken om de indruk te wekken dat er meer Bitcoins zijn dan er werkelijk is.

Het bericht luidde: “Impopulaire mening: het aanbod van #Bitcoin is hoger dan 21 miljoen”.

“Exchanges maken op dezelfde manier gebruik van het bestaande aanbod van crypto activa als banken van het aanbod van fiatgeld profiteren.”

Weiss leek het exchange model breder te bekritiseren. Custodial Exchanges, die ondanks de recente massale uitstroom nog steeds overweldigend populair zijn, brengen een element van vertrouwen met zich mee dat het bedrijf als ongewenst beschouwt. De tweet concludeert:

“De enige bescherming die er is, is om je eigen crypto’s vast te houden. Als je je keys niet hebt, zijn het niet je eigen crypto.”


Exchanges hebben weinig reserves

De reserves van exchanges zijn sinds eind 2018 het laagste ooit. Dat is een gevaarlijk teken. Dit is gebeurd terwijl steeds meer gebruikers juist een manier zoeken om te investeren zonder grote risico’s te lopen.

Jaarlijkse grafiek van de Bitcoin reserves. Bron: CryptoQuant

Dat er meer dan 21 miljoen Bitcoins zijn door leverage exchanges is niet de enige opmerking van Weiss waar veel ophef over is ontstaan. Zo zijn heel veel crypto fans het niet eens met de crypto ratings die het bedrijf uitgeeft. Weiss plaatst elke keer bepaalde altcoins boven de Bitcoin. Zo werden Cardano, Tezos en Cosmos boven BTC geplaatst.