Bitcoin Nieuws, Nieuws

Wordt het tijd om een Bitcoin ETF goed te keuren?

Canada’s drie Bitcoin ETF’s en een aantal Bitcoin ETF-aanvragen van grote bedrijven in de VS oefenen druk uit op de SEC.


Een lange en lastige weg

Toen investeringsgigant Fidelity deze week een Bitcoin ETF aanvroeg, werd het één van de vele bedrijven die hopen goedkeuring te krijgen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

De lijst met huidige aanvragers bestaat uit SkyBridge Capital, de New York Digital Investment Group (NYDIG), VanEck en Bitwise. NYDIG is een dochteronderneming van vermogensbeheerder StoneRidge. Dit stijgende aantal aanvragen roept de volgende vraag op: wordt het tijd om een Bitcoin ETF goed te keuren?

De weg naar een Bitcoin ETF is lang geweest. Sinds de Winklevoss-tweeling in 2013 voor het eerst een Bitcoin ETF-achtige trust aanvroeg, heeft de SEC dit idee altijd tegengehouden. De financiële waakhond heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk het nemen van beslissingen over meerdere Bitcoin ETF’s vertraagd. Waardoor bedrijven als VanEck hun aanvragen hebben ingetrokken uit angst dat de SEC ze zou afwijzen.


Zorgen van de SEC

De belangrijkste zorgen van de SEC over het goedkeuren van een Bitcoin ETF hebben betrekking op het gebrek aan transparantie van handelsinformatie. Bovendien maken ze zich zorgen om marktmanipulatie en het idee dat de Bitcoin fundamenteel verschilt van andere assets waarmee het regelmatig te maken heeft. Het maakt zich ook zorgen over een gebrek aan liquiditeit op de markten.

Sui Chung, CEO van CF Benchmarks, wees erop dat aanvragers van Bitcoin ETF’s dit in het begin deden van startups. Maar nu komen de aanmeldingen van een nieuw soort aanvragers die klaar zijn om deze uitdagingen aan te gaan.

“Ik denk dat veel van de gebieden waar de SEC eerder zorgen over had geuit, filers [hadden] niet genoeg ervaring in de ETF-markt, vooral met de grillen van de crypto markten en hoe ze zouden synchroniseren met de aandelenmarkten via de ETF-structuur.

Aldus Chung. Hij voegde eraan toe dat een Bitcoin ETF niet hoeft te verschillen van een andere ETF die op de exchange staat genoteerd. Mits het op de juiste manier is opgebouwd.


Over de hele wereld

Dat is de houding die wordt ingenomen door de groep bedrijven die hun aanvragen indienen. Dit geldt ook voor VanEck, dat al 57 ETF’s beheert in verschillende sectoren. Deze bedrijven werden gesteund door de lancering van meerdere Bitcoin ETF’s in andere delen van de wereld, wat aantoont dat deze producten kunnen werken.

Er zijn al wel drie Bitcoin ETF’s in Canada, die in totaal 16.600 Bitcoin ($ 843 miljoen) bevatten. Er is ook een Bitcoin ETF gelanceerd in Brazilië. En er zijn een aantal exchange-traded notes (ETN’s) in Europa, die sterk op elkaar lijken.

Het ontbreken van een Bitcoin ETF in Amerika zorgt voor problemen op de Bitcoin markt. In plaats van een dergelijk product heeft Grayscale’s Bitcoin Trust (GBTC) het grootste deel van de institutionele vraag naar de Bitcoin opgevangen. De GBTC is een trust dat wordt ondersteund door de Bitcoin maar waar aandelen niet kunnen worden ingewisseld voor hun onderliggende coins. Deze aandelen worden nu echter verhandeld tegen een negatieve premie, lager dan de waarde van de onderliggende Bitcoin per aandeel. Echter mag het fonds de aandelen niet inwisselen voor de Bitcoin zelf, dus de markt kan het niet zelf repareren.


Grayscale kan het 8e bedrijf worden met een Bitcoin ETF aanvraag

Als een Bitcoin ETF zou worden goedgekeurd, zouden beleggers op elk moment hun aandelen kunnen terugkopen. Dit zou waarschijnlijk voorkomen dat er een negatieve premie ontstaat. Dit zou ervoor zorgen dat de aandelen in overeenstemming te houden met de waarde van de onderliggende munten.

Als een Bitcoin ETF zou worden goedgekeurd, zouden beleggers op elk moment aandelen kunnen terugkopen. Dit zou waarschijnlijk voorkomen dat er een negatieve premie verschijnt en helpen om de aandelen in overeenstemming te houden met de waarde van de onderliggende munten.

Het is dan ook geen verrassing dat Grayscale ETF-experts heeft ingehuurd. Grayscale kan het achtste bedrijf worden met een huidige Bitcoin ETF-applicatie. Hierdoor komt de SEC nog meer onder druk te staan.

Bitcoin nieuws

Is Bitcoin bezig aan ontkoppeling van de traditionele financiële markt? Is Bitcoin bezig aan ontkoppeling van de traditionele financiële markt?
De groei van Bitcoin-geldautomaten daalt voor de eerste keer ooit De groei van Bitcoin-geldautomaten daalt voor de eerste keer ooit
Onderzoekers maken zich grote zorgen over klimaat impact Bitcoin Onderzoekers maken zich grote zorgen over klimaat impact Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Gaat de XRP-prijsvoorspelling van The Simpsons uitkomen? Gaat de XRP-prijsvoorspelling van The Simpsons uitkomen?
De Bitcoin koers maakt zich op voor een grote uitbraak De Bitcoin koers maakt zich op voor een grote uitbraak
Gokhshtein: De Ripple koers zal Exploderen als dit gebeurt Gokhshtein: De Ripple koers zal Exploderen als dit gebeurt
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten