Estland Regulering
Regulatie

Estse regering keurt wetsvoorstel goed voor regulering cryptocurrency-dienstverleners

In een recente ontwikkeling heeft de Estse regering een wetsvoorstel goedgekeurd dat de weg vrijmaakt voor de regulering van dienstverleners op het gebied van cryptocurrency. Dit voorstel, dat nog door het parlement moet worden aangenomen, beoogt een strikter toezicht op de sector in te stellen.

Crypto-dienstverleners on der toezicht van Etse FSA

Volgens het nieuwe wetsvoorstel zullen cryptocurrency-dienstverleners onder het toezicht komen te staan van de Financial Supervision Authority (FSA), een verandering ten opzichte van de huidige situatie waarin deze aanbieders worden geregistreerd door de Financial Intelligence Unit (FIU) en moeten voldoen aan de anti-witwasregels (AML). De overgang naar FSA-toezicht, gepland voor 2025, betekent dat huidige houders van FIU-licenties voor het einde van dat jaar een nieuwe licentie bij de FSA moeten aanvragen.

Estlands minister van Financiën, Mart Võrklaev, benadrukt de serieuze benadering van het wetsvoorstel: “Ik geloof dat iedereen die dit serieus neemt en een dienst wil verlenen, ook een nieuwe vergunning kan krijgen van de Financiële Toezichthouder.”

Een opvallende verandering onder de nieuwe wetgeving is de mogelijkheid van hogere boetes voor AML-overtredingen, die kunnen oplopen tot 5 miljoen euro, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de huidige maximumboete van 40.000 euro.

Een stap richting MiCA

Dit wetsvoorstel is een stap naar het in lijn brengen van Estland met de Europese Unie’s regelgeving inzake markten voor crypto-activa (MiCA) en wijzigt ook de vereisten voor het effectenprospectus. Voortaan zullen bedrijven die meer dan 8 miljoen euro aan kapitaal willen aantrekken door middel van aandelen of obligaties, een gedetailleerd prospectus moeten opstellen, een verhoging ten opzichte van de vorige drempel van 5 miljoen euro.

Deze ontwikkelingen markeren een nieuwe fase in de aanpak van cryptocurrency-regulering in Estland, dat zich sinds 2017 profileert als een cryptovriendelijke natie. Na een groot corruptieschandaal in 2020, dat niet gerelateerd was aan crypto, heeft Estland zijn regelgevende kader aangescherpt, resulterend in het intrekken van honderden licenties en het opleggen van strengere AML-eisen. Met het nieuwe wetsvoorstel blijft Estland een actieve rol spelen in de vormgeving van de toekomst van digitale financiën binnen de Europese regelgevingsomgeving.

Regulatie nieuws

FBI waarschuwt Amerikanen tegen ongeregistreerde cryptodiensten
Amerikaanse toezichthouder start rechtszaak tegen cryptobedrijf wegens miljoenenfraude
SEC zal naar verwachting spot Ethereum-ETF’s in mei afwijzen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden