Ethereum

Ethereum drukt mining freeze wederom terug

Ethereum (ETH) kan zijn verschuiving naar de Proof-of-Stake (PoS) mogelijk verder vertragen. De Berlijnse hard fork, die gepland staat voor midden 2020, kan voor miners een ijstijd vertragen.


Ethereum-ijstijd

Ethereum heeft sinds 2016 de ‘ijstijd’ voor miners al meerdere keren weten te vertragen. Het netwerk van Ethereum bleef bestaan met enkele tweaks. Nu Ethereum 2.0, met een volledige rework van het netwerk in zicht komt, moet daar iets gebeuren.

De Berlin (Berlijnse) hard fork van Ethereum staat gepland voor juni 2020. Dit houdt in dat miners minstens anderhalf jaar hebben tot de ijstijd begint, mocht er geen besluit komen om dit verder uit te stellen.


Mogelijk problematische gevolgen

De 2.0 update van Ethereum moet volgens Vitalik naadloos uitgevoerd worden. Mocht dit niet gebeuren, zouden de gevolgen mogelijk problematisch kunnen worden.

Door naar de PoS-methode over te stappen zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot een reductie in aantal miners. Ook bestaat de kans dat er een dubbele blockchain wordt gecreëerd. Dit gaat voor diverse problemen zorgen voor DeFi-apps, DAI/Dollar-gekoppelde tokens en meer. Dit komt omdat deze apps en tokens beide blockchains zullen blijven controleren, terwijl deze twee blockchains enorm verschillende gegevens zullen geven. De gevolgen zullen dan ook problematisch zijn.


Belofte ijstijd

De ontwikkelaars van Ethereum hebben al meerdere keren de ijstijd beloofd, deze is echter meerdere keren uitgesteld. Zo was de verwachting dat in begin 2019 de ijstijd zou beginnen. Het gevolg hiervan was dat de hashing-activiteit van Ethereum een dieptepunt bereikte, terwijl de ijstijd niet was ingegaan. Door de beslissing nu officieel, van tevoren uit te stellen, krijgen miners de zekerheid voor minstens 18 maanden. De verwachting is dan ook dat de hashing-activiteit van Ethereum nu niet zover zou terug gaan zakken. Deze activiteiten zouden zelfs kunnen stijgen gedurende deze periode.