Ethereum Nieuws

Ethereum gebruikt 99.9% minder stroom na de Merge

De Ethereum Merge is een grote stap naar het zijn van een groene blockchain voor Ethereum. De CO2-voetafdruk van het netwerk is sterk gedaald naar zo’n 0,1 miljoen ton CO2 (MtCO2) per jaar.

Groene Blockchain

The Merge wordt gezien als een van de meest belangrijke blockchain updates op het Ethereum netwerk en heeft het energieverbruik van het netwerk direct met 99.9% laten dalen.

Op 15 september is de Ethereum-blockchain van proof-of-work (PoW) naar een proof-of-stake (PoS) consensusmechanisme overgestapt, om zo een groenere blockchain te ontwikkelen. Wat volgde was een onmiddellijke en scherpe daling van het totale energieverbruik van het Ethereum-netwerk.

De Ethereum-index voor energieverbruik – Bron: dicinomist.net

Vóór de Merge-upgrade, in 2022, varieerde het energieverbruik van Ethereum tussen 46,31 terawattuur (TWh) per jaar tot 93,98 TWh per jaar. Het laagste energieverbruik voor Ethereum werd op 26 december 2019 geregistreerd, namelijk 4,75 TWh per jaar.

YouTube gebruikt extreem veel energie

Vanaf 15 oktober, de dag van de Ethereum Merge, daalde de energie van Ethereum met meer dan 99,9% en blijft het energieverbruik laag. Als gevolg hiervan bedraagt de CO2-voetafdruk van het netwerk momenteel 0,1 miljoen ton CO2 (MtCO2) per jaar. Dit betekend dat één Ethereum-transactie, slechts 0,03 kilowattuur (kWh) elektriciteit verbruikt en staat de ecologische voetafdruk op 0,01 kg CO2. In de onderstaande grafiek van digiconomist is te zien hoe het energieverbruik van het ETH-netwerk nu verhoudt met andere producten/ platforms.

Het geschatte jaarlijkse energieverbruik in TWh/jr voor verschillende industrieën. Bron: ethereum.org

Centralisatie Ethereum netwerk

Ondanks de vieringen rond de overgang van Ethereum naar PoS, uitten leden van de gemeenschap hun bezorgdheid over de centralisatie van de blockchain en het strengere toezicht door de regelgeving.

Het centralisatie-aspect is meteen terug te zien na The Merge. 46.15% van de knooppunten voor het opslaan van gegevens, het verwerken van transacties en het toevoegen van nieuwe blockchain-blokken zijn nu namelijk toegeschreven aan slechts twee adressen.

Hoewel voorstanders van Ethereum beweren dat iedereen met 32 ETH een validator kan worden, is het belangrijk om op te merken dat 32 ETH (41 duizend dollar) geen klein bedrag is voor een beginner of gewone handelaar.

Ethereum nieuws

Multi-signature wallet van Vitalik Buterin brengt 40.000 Ethereum in beweging
Ethereum-ontwikkelaars eens over inhoud volgende update, maar niet over datum
Ethereum CEO: “Er staat iets belangrijks te gebeuren”
Meer nieuws

Meest gelezen

Ethereum CEO: “Er staat iets belangrijks te gebeuren”
Eerste Bitcoin miners komen in zware problemen
Cathie Wood: Bitcoin gaat prijs van 1 miljoen dollar bereiken

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten