Ethereum daalt, Ethereum crash
Ethereum

Ethereum kan met 20% dalen door hard optreden van de SEC

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft ervoor gezorgd dat Ethereum, zijn slechtste dag van het jaar heeft. Dit door Kraken de mogelijkheid te ontnemen om crypto-staking diensten aan te bieden.

Kraken stemde ermee in om op 9 februari $30 miljoen te betalen om te schikken met de SEC, waarmee bevestigd werd dat de beurs in overtreding was met de effectenregels.

Het nieuws had een neerwaartse druk op de prijzen van veel proof-of-stake (PoS) blockchain tokens. Ook Ethereum, dat in september 2022 de overstap maakte naar een protocol gebaseerd op staking, ondervond de negatieve gevolgen.

Zal Ethereum staking het harde optreden van de SEC overleven?

Het harde optreden van de SEC tegen crypto staking komt op het moment dat Ethereum wacht op de release van zijn belangrijkste netwerkupgrade, genaamd Shanghai. Deze upgrade wordt verwacht in maart van dit jaar. Met deze update kunnen Ether-validators, die voor ongeveer $25,6 miljard aan ETH-tokens hebben vergrendeld in het PoS-smart contract van Ethereum, hun tokens opnemen.

Meerdere analisten, waaronder de CIO van Bitwise Asset Management, Matt Hougan, beschouwen de upgrade als bullish voor Ether.

Tegenwoordig staan veel investeerders die ETH willen staken en rendement willen behalen aan de zijlijn. De meeste beleggingsstrategieën tolereren immers geen onbeperkt lock-up. Dus de meeste investeerders treden niet toe tot de markt. Maar zodra die onbeperkte lock-up wordt verwijderd, zal het percentage investeerders dat bereid is om hun ETH te staken exploderen.

– Matt Hougan

Echter zijn er twijfels ontstaan over de toekomst van crypto staking in de VS. Brian Armstrong, de CEO van Coinbase vreest dat de SEC staking voor particuliere beleggers in de toekomst zou verbieden.

Bovendien beweren sommige analisten dat het verbieden van Ether-staking gebruikers zal dwingen om hun Ether tokens te verkopen.

Ethereum vereist dat stakers 32 ETH, $50.000, in hun PoS smart contract storten om een validator te kunnen worden. Als gevolg hiervan gebruiken particuliere beleggers vaak staking-services van derden die kleinere hoeveelheden ETH bundelen om de status van validator mogelijk te maken.

Als de SEC crypto-staking voor het publiek verbiedt, dan zal een meerderheid van de Ethereum-validators moeten stoppen, zo laat de onafhankelijke analist ‘Ripple Van Winkle’ weten.

Je hebt 32 ETH nodig om te kunnen staken. Dat betekent dat het ETH-netwerk problemen gaat krijgen.

– Ripple van Winkle

Mogelijke daling in de prijs

Vanuit technisch oogpunt bestaat de kans zeker dat de Ethereum prijs een prijscorrectie van 20 procent kan ondergaan.

De koers van ETH heeft een flinke daling meegemaakt sinds de aankondiging van de SEC. Momenteel ligt de prijs rond het 200-daagse exponentiële voortschrijdend gemiddelde in de buurt van $1.525, wat een belangrijk ondersteuningsniveau is.

Echter, door de negatieve marktfundamentals, staat Ether op het punt onder de 200-daagse EMA-ondersteuningsgolf te vallen, wat een neerwaartse beweging naar $1.200 zou kunnen veroorzaken, wat samenvalt met een stijgende trendlijnondersteuning van meerdere maanden.