Ethereum Nieuws

Ethereum-ontwikkelaars eens over inhoud volgende update, maar niet over datum

Op donderdag 24 november kwamen de belangrijkste ontwikkelaars van Ethereum bij elkaar om te discussiëren over de toekomst van het protocol. In totaal werden er acht zogenaamde Ethereum Improvement Proposals (EIPs) besproken voor de volgende upgrade die onder de naam “Shanghai” leeft.

Eindelijk fondsen opnemen

De ontwikkelaars zijn het er in ieder geval over eens dat het met de Shanghai-upgrade mogelijk moet worden om fondsen uit de staking-pool op te nemen. Momenteel is het niet mogelijk om fondsen die in het Proof-of-Stake consensus mechanisme zitten los te maken. Die zitten nog tot deze update vast. Veel mensen kunnen om die reden voor onvoorzienbare tijd niet bij hun Ethereum.

Verder zitten er wat upgrades in om de schaalbaarheid te verbeteren en anderen die de Ethereum Virtual Machine een niveau omhoog moeten tillen. Over wanneer de Shanghai-upgrade precies moet plaatsvinden is nog geen consensus. Na de Merge gaf de Ethereum Foundation een tijdsperiode van 6 tot 12 maanden aan, maar daar komt de laatste tijd langzaam verandering in.

Sommige ontwikkelaars willen de mogelijkheid om Staked Ethereum op te nemen zo snel mogelijk in het protocol verwerken. Die willen de Shanghai-upgrade met een paar kleine extra’s lanceren in maart 2023. Andere vinden dat er meer in de upgrade moet en mikken meer op de herfst van 2023. Dat zou betekenen dat je Ethereum nog ongeveer 1 jaar vastzit in het consensus mechanisme.

Andere verbeteringen

Een andere grote verbetering aan het netwerk leeft onder de naam EIP 4844 en staat ook wel bekend als proto-danksharding. Dit is de eerste significante stap die het protocol zou maken richting een meer schaalbaar netwerk. Het idee van sharding is om het netwerk in verschillende “shards” op te splitsen als een manier om de schaalbaarheid op te krikken en de gas-fees omlaag te brengen.

Een shard is simpelweg een ‘stuk’ of ‘brok’ van het netwerk. Mensen die een node draaien valideren en verifiëren dan niet meer het hele netwerk, maar alleen de shard(s) die voor hun interessant zijn. Dit maakt het in theorie mogelijk om het netwerk een stuk groter te maken en meer transacties per seconde te verwerken.

Ethereum nieuws

Multi-signature wallet van Vitalik Buterin brengt 40.000 Ethereum in beweging
Ethereum CEO: “Er staat iets belangrijks te gebeuren”
De Ethereum koers kan hard crashen door enorme verkopen van FTX hacker
Meer nieuws

Meest gelezen

Ethereum CEO: “Er staat iets belangrijks te gebeuren”
Eerste Bitcoin miners komen in zware problemen
Cathie Wood: Bitcoin gaat prijs van 1 miljoen dollar bereiken

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten