Ethereum Nieuws

Ethereum Shanghai-upgrade gepland voor 2023

De Ethereum (ETH) Merge is afgelopen september met succes voltooid. De volgende upgrade, de ETH-Shanghai-upgrade, staat nu gepland voor de tweede helft van 2023.

2 belangrijke verbeteringen

Nu de blockchain van Ethereum van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake gegaan is, gaat de Shanghai-upgrade zich op een aantal kritische punten focussen. Het gaat hiermee enkele belangrijke wijzigingen aan de blockchain in zijn EVM-functionaliteiten brengen.

Twee van deze verbeteringen, misschien direct ook wel de belangrijkste, zijn EIP-4895 en EIP 4844. De eerste, EIP-4895 is wellicht wel één van de meest verwachte upgrades die worden geïntroduceerd met de Shanghai-update. Met dit voorstel kunnen gebruikers hun ingezette ETH intrekken.

Sinds Ethereum-ontwikkelaars de staking-functie op de beacon-keten van het netwerk hebben geïntroduceerd, is meer dan 13,4 miljoen ETH vergrendeld met het netwerk. Dat vertaalt zich vandaag naar bijna $18 miljard, of ongeveer 11% van het totale circulerende aanbod van ETH. Totdat de Shanghai-upgrade voltooid is, kunnen gebruikers hun ingezette ETH echter niet ontgrendelen.

Er wordt zelfs verwacht dat zelfs na de Shanghai-upgrade ‘slechts’ 43.200 ETH per dag kan worden opgenomen om massale opnames te voorkomen die Ethereum kwetsbaar zouden maken voor aanvallen.

De op één-na-meest verwachte EIP die naar verwachting samen met de Shanghai-upgrade gelanceerd wordt is EIP-4844, of proto-danksharding. Momenteel is dit een bètaversie van een roll-up-mechanisme waarmee transactieverwerking kan worden ontladen van het Ethereum-mainnet en kan worden verwerkt op Layer-2-netwerken zoals Arbitrum en Optimism. Dit zou op zijn beurt de blockchain in staat stellen om grote hoeveelheden transacties te verifiëren voor lagere gas fees.

Er zal uiteraard een testnet gelanceerd worden voor de echte lancering. Ook zullen er meer verbeteringen worden meegenomen dan hierboven vermeld, maar deze zijn wel de twee belangrijkste. Ze zullen naar verwachting een enorm verschil maken in de gebruikerservaring en een nieuw tijdperk inluiden voor het op-één-na grootste blockchain-netwerk ter wereld. Alhoewel de upgrade gepland staat voor de 2e helft van 2023 is er geen exacte datum bekend gemaakt.

Ethereum nieuws

Aantal Ethereum bij de beurzen op laagste punt in 5 jaar
Marktaandeel staking-platform Lido Finance stijgt naar 31 procent
Aantal Ethereum tokens op beurzen zakt naar laagste punt ooit
Meer nieuws

Meest gelezen

AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
Google Bard voorspelt wie de rechtszaak van Ripple gaat winnen