Ethereum (ETH)
Ethereum

Ethereum Shapella-upgrade krijgt nieuwe lanceerdatum

Een ontwikkelaar van Ethereum, Tim Beiko, heeft bekend gemaakt dat de Shapella upgrade voor Ethereum momenteel gepland staat op 28 februari. Deze upgrade wordt geactiveerd op het Sepolia-netwerk rond 4 uur ‘s nachts.

Shanghai en Capella wordt Shapella

De namen van de aankomende hard forks van Ethereum zijn Shanghai en Capella (samengevoegd als Shapella). Shanghai verwijst naar de vork aan de clientzijde van de uitvoeringslaag, terwijl Capella de upgradenaam is voor de clientzijde van de consensuslaag.

Een aantal belangrijke wijzigingen in het Ethereum Improvement Proposal (EIP) op de uitvoeringslaag omvat de ‘warme Coinbase’ (niet te verwarren met de cryptocurrency-exchange) en Beacon Chain-push-opnames. Met de push-opnames kunnen validator-opnames van de Beacon Chain naar de Ethereum Virtual Machine worden gestuurd via een nieuw “systeemniveau”-bewerkingstype. Aan de andere kant kan de warme Coinbase een game-changer zijn die de netwerkkosten voor ontwikkelaars verlaagt.

De term “Coinbase” verwijst naar de software die ontwikkelaars gebruiken om nieuwe tokens op het Ethereum-netwerk te ontvangen. Elke nieuwe transactie op het platform moet meerdere keren communiceren met de Coinbase-software. De eerste interactie is duurder omdat de software moet ‘opwarmen’, waardoor de kosten dalen naarmate er meer interacties plaatsvinden. Met de introductie van EIP-3651 blijft de Coinbase-software echter warm, wat resulteert in een lagere gasprijs die nodig is om er toegang toe te krijgen.

Wijzigingen in consensuslaag

Er zijn enkele belangrijke wijzigingen aangebracht in de consensuslaag van Ethereum, waaronder volledige en gedeeltelijke intrekkingen voor validators en onafhankelijke accumulatoren van staats- en blokgeschiedenis, ter vervanging van de oorspronkelijke enkele historische wortels.

Gedeeltelijke intrekking stelt validators in staat om Ethereum-beloningen van meer dan 32 ETH op te nemen en toch te blijven valideren. Als ze volledig willen intrekken, kunnen validators hun Ethereum-staking volledig stoppen, alle 32 ETH-tokens en beloningen opnemen en stoppen met hun werk.

Deze aankomende upgrade zal validators in staat stellen hun ingezette Ethereum (stETH) van de Beacon Chain terug te trekken naar de uitvoeringslaag. Daarnaast zal de upgrade veranderingen in zowel de uitvoerings- als de consensuslaag brengen en nieuwe functies toevoegen, waardoor het een belangrijke upgrade wordt na de samenvoeging.

Stakers en niet-stakers die nodes draaien, moeten hun nodes echter wel upgraden naar de meest recente Ethereum-clientversies om te profiteren van de Sepolia-upgrade. Na de implementatie van de Sepolia-upgrade zal de volgende stap de release van de Shanghai-upgrade op het Ethereum Goerli-testnetwerk zijn, die naar verwachting in maart zal beginnen.

Ethereum nieuws

Ethereum op weg naar een absolute recordwinst in 2024
Hongkong lanceert eerste Bitcoin en Ethereum ETF’s in Azië
Hong Kong komt mogelijk maandag al met Ethereum ETF
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins